ОВИХ ПЕТ СТВАРИ НИ У ЛУДИЛУ НЕ РАДИТЕ СА МАСЛИНОВИМ УЉЕМ Када га купујете, обавезно ово гледајте
Пет највећих грешака које људи праве када бирају које маслиново уље ће купити
Маслиново уље није добро само за кување или прављење салата, оно се користи на скоро безброј начина. Међутим, ако желите да добијете оно што сте платили, морате да будете обазриви приликом куповине ове намирнице. Скајлер Мејпс, произвођач маслиновог уља, наводи пет највећих грешака које људи праве када у продавницама бирају које маслиново уље ће купити.
Пластична амбалажа
– Мој први савет је да баш никада не купујете маслиново уље у пластичној амбалажи. Знам да многи људи бирају ову опцију јер је јефтинија, али на тај начин се снижава квалитет уља, а и драстично утиче на загађење околине – наводи Мејпсова.
Провидно паковање
Такође, наводи Скајлер, важна је још једна ствар у вези са паковањем.
– Не купујте уље ни у провидној, стакленој амбалажи. Наиме, када је уље изложено директној сунчевој светлости, може да оксидира. Када сунце директно погоди маслиново уље убрзава се оксидација и оно веома брзо постаје ужегло – објашњава она.
Близина извора топлоте
Не стављајте маслиново уље на места на којима може да буде изложено топлоти, а то се односи и на микроталасну рерну.
– Многи људи ово заборављају и уље држе у близини рерне. Када је маслиново уље изложено вишој температури током дужег времена, изгубиће сва корисна својства – тврди Скајлер Мејпс.
Проверите етикету
Треба избегавати производе на којима се као земље порекла наводе чак четири државе.
– Многи брендови овако „варају“ потрошаче. На пример, купујете производ који има име по Тоскани, а испостави се да је из Аргентине, Грчке, Португала и Италије – наводи она.
Избегавајте најпознатије произвођаче
Мале компаније воде много више рачуна о квалитету уља.
– Мој муж и ја водимо рачуна о свакој ситници, знамо на каквој земљи расту наше маслине и имамо потпуну контролу над сваким делом процеса производње – закључила је Скајлер Мејпс, преноси Дејли мејл.
Крстарица