OVIH PET STVARI NI U LUDILU NE RADITE SA MASLINOVIM ULJEM Kada ga kupujete, obavezno ovo gledajte
Pet najvećih grešaka koje ljudi prave kada biraju koje maslinovo ulje će kupiti
Maslinovo ulje nije dobro samo za kuvanje ili pravljenje salata, ono se koristi na skoro bezbroj načina. Međutim, ako želite da dobijete ono što ste platili, morate da budete obazrivi prilikom kupovine ove namirnice. Skajler Mejps, proizvođač maslinovog ulja, navodi pet najvećih grešaka koje ljudi prave kada u prodavnicama biraju koje maslinovo ulje će kupiti.
Plastična ambalaža
– Moj prvi savet je da baš nikada ne kupujete maslinovo ulje u plastičnoj ambalaži. Znam da mnogi ljudi biraju ovu opciju jer je jeftinija, ali na taj način se snižava kvalitet ulja, a i drastično utiče na zagađenje okoline – navodi Mejpsova.
Providno pakovanje
Takođe, navodi Skajler, važna je još jedna stvar u vezi sa pakovanjem.
– Ne kupujte ulje ni u providnoj, staklenoj ambalaži. Naime, kada je ulje izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti, može da oksidira. Kada sunce direktno pogodi maslinovo ulje ubrzava se oksidacija i ono veoma brzo postaje užeglo – objašnjava ona.
Blizina izvora toplote
Ne stavljajte maslinovo ulje na mesta na kojima može da bude izloženo toploti, a to se odnosi i na mikrotalasnu rernu.
– Mnogi ljudi ovo zaboravljaju i ulje drže u blizini rerne. Kada je maslinovo ulje izloženo višoj temperaturi tokom dužeg vremena, izgubiće sva korisna svojstva – tvrdi Skajler Mejps.
Proverite etiketu
Treba izbegavati proizvode na kojima se kao zemlje porekla navode čak četiri države.
– Mnogi brendovi ovako „varaju“ potrošače. Na primer, kupujete proizvod koji ima ime po Toskani, a ispostavi se da je iz Argentine, Grčke, Portugala i Italije – navodi ona.
Izbegavajte najpoznatije proizvođače
Male kompanije vode mnogo više računa o kvalitetu ulja.
– Moj muž i ja vodimo računa o svakoj sitnici, znamo na kakvoj zemlji rastu naše masline i imamo potpunu kontrolu nad svakim delom procesa proizvodnje – zaključila je Skajler Mejps, prenosi Dejli mejl.
Krstarica