ОВЕ ЧЕТИРИ ВРСТЕ МЕСА ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ Изазивају упале, кардиоваскуларне болести, а спадају у најукусније оброоке (ФОТО)
Постоје четири врсте меса које треба да избацимо из исхране.
Многима је тешко да замисле оброк који уопште не укључује месо, али би ипак требало ређе да конзумирамо неко месо и његове прерађевине јер, ако их једемо сваки дан, то може имати лоше последице по наше здравље.
Познато је да је месо богато протеинима који су неопходни за наш организам, па је на пример пилетина популаран избор чак и када покушавамо да смршамо, а многи лекари препоручују да смањимо унос црвеног меса, као и прерађевина. месо.
Које месо је најбољи избор?
На ово питање одговорио је гастроентеролог Војислав Перишић током ранијег гостовања у програму Прве телевизије.
„Сваки дан за ручак треба јести парче меса, можете јести и соју, али ја не волим соју. Најквалитетније месо, да вам кажем, када уђете у америчку месару, најчешће се једе говедина. А не телетина или јунетина. Зашто? Веома је црвено, што говори о садржају гвожђа, а где има гвожђа има и цинка“, рекао је он.
Када узмете парче говедине, често имате беличасту маст, здраво је, има витамин Д. Говедина је такође јефтина, и далеко боља од свињетине. Узмите само бут од свиње, а када се осуши, поједите само црвени део“, додао је доктор.
Које месо треба да избегавамо?
Иако је месо често неопходан извор протеина за наше тело, неке врсте меса треба избегавати због садржаја масти. Они могу изазвати накупљање лошег (ЛДЛ) холестерола који може довести до зачепљења артерија и срчаних обољења.
Постоје четири врсте меса које треба да избацимо из исхране.
Одрезак
Класични рибић садржи 11 грама засићених масти и један грам транс масти на порцију од 115 грама, док филе мињон има 10 грама засићених масти по порцији исте тежине.
Иако је црвено месо важан извор есенцијалних хранљивих материја као што су гвожђе и протеини, прекомерна конзумација, посебно масних комада, повезана је са здравственим проблемима. Докторка Кезија Џој каже да масни комади црвеног меса (као што је бифтек) могу изазвати упалу у телу и повећање телесне тежине када се једу у великим количинама.
Они су богати засићеним мастима, што може повећати ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и допринети срчаним обољењима.
Јагњетина
Иако многи не могу да замисле славље без јагњетине, она такође није једна од здравих опција. Садржи 11 грама засићених масти по порцији од 115 грама, а јагњећа плећка и котлети садрже 9 грама масти по истој порцији.
Јагњетина је такође црвено месо, које се препоручује да се конзумира највише једном недељно, посебно ако имате висок холестерол или породичну историју кардиоваскуларних болести. Ако припадате овој групи, било би добро да ово месо потпуно избаците из исхране.
Свињска ребра
Да, знамо, веома су укусни и многима су посебно слатки за грицкање, али су толико масни да се то може видети голим оком. Уз порцију од 115 грама ребара, у организам ћете унети чак 13 грама засићених масти.
Кобасице
Месни производи се налазе на скоро свакој листи намирница које нису добре за наш организам. Сушене кобасице садрже шест грама засићених масти на порцију од 50 грама, као и огромних 350 до 500 милиграма натријума.