ОВАКО СОЧНО РОЛОВАНО СВИЊСКО МЕСО ЈОШ НИСТЕ ПРОБАЛИ Идеално за ускршњи ручак; У сласт ће бити поједено
Сутра славимо Ускрс, а на трпези ће се као главно јело сигурно ће се наћи месо.
У наставку прочитајте рецепт за свињско роловано месо пуњено зачинима које ће вас одмах освојити.
Потребни састојци
2 кашике сенфа
510 г свињског меса
200 г спанаћа
пола шоље сецканог биља (тимијан, рузмарин, босиљак)
3 кашике презли
1 беланце
1 кашика маслиновог уља
свеж власац
со
бибер
за сос:
100 г киселе павлаке
2 кашике мајонеза
1 кашика сенфа
1 кашичица меда
Припрема свињског ролованог меса:
Битно је да сву масноћу са меса одстраните користећи оштар нож. Потребно је да преко средине меса направите рез, односно да га пресете напола али да и даље буде један комад, а не две половине. Посолите са свих страна и раширите месо на радну плочу.
Ставите преко меса провидну фолију и чекићем истуците месо како бисте га растањили. Важно је да направите правоугаоник.
Намажите први слој - сенф. У чинији помешајте сецкани спанаћ (ако узимате брикете, извадите их раније из замрзивача), зачинско биље, презле и беланце. Добро промешајте. Добијену смесу премажите преко сенфа на месу. Сада је време да уролате свињетину пажљиво, водећи рачуна да не буде превише лабаво. Концем вежите месо, пре свега у средини па онда идите ка крајевима, и потрудите се да конац буде равномерно распоређен, односно да буде једнако растојање између конаца.
Роловано месо ставите на решетку за печење, а испод решетке ставите тепсију. Науљите лепо месо и побиберите. Пеците од 50 до 60 минута на 190 степени, па када порумени, смањите температуру на 70 степени до ксе месо лепо не оцеди.
Када месо буде готово пребаците на овај или већи тањир склањајући конац.
Све састојке за сос помешајте добро и ставите да се кува на тихој ватри од два до три минута. Никако не дозволите да се скува, већ је потребно само да се састојци угреју. Сос прелијте преко меса или преко кришке меса када будете послуживали у тањире. Можете украсити влашцем или јести уз салату или печени кромпир.
Телеграф/Дневник