OVAKO SOČNO ROLOVANO SVINJSKO MESO JOŠ NISTE PROBALI Idealno za uskršnji ručak; U slast će biti pojedeno
Sutra slavimo Uskrs, a na trpezi će se kao glavno jelo sigurno će se naći meso.
U nastavku pročitajte recept za svinjsko rolovano meso punjeno začinima koje će vas odmah osvojiti.
Potrebni sastojci
2 kašike senfa
510 g svinjskog mesa
200 g spanaća
pola šolje seckanog bilja (timijan, ruzmarin, bosiljak)
3 kašike prezli
1 belance
1 kašika maslinovog ulja
svež vlasac
so
biber
za sos:
100 g kisele pavlake
2 kašike majoneza
1 kašika senfa
1 kašičica meda
Priprema svinjskog rolovanog mesa:
Bitno je da svu masnoću sa mesa odstranite koristeći oštar nož. Potrebno je da preko sredine mesa napravite rez, odnosno da ga presete napola ali da i dalje bude jedan komad, a ne dve polovine. Posolite sa svih strana i raširite meso na radnu ploču.
Stavite preko mesa providnu foliju i čekićem istucite meso kako biste ga rastanjili. Važno je da napravite pravougaonik.
Namažite prvi sloj - senf. U činiji pomešajte seckani spanać (ako uzimate brikete, izvadite ih ranije iz zamrzivača), začinsko bilje, prezle i belance. Dobro promešajte. Dobijenu smesu premažite preko senfa na mesu. Sada je vreme da urolate svinjetinu pažljivo, vodeći računa da ne bude previše labavo. Koncem vežite meso, pre svega u sredini pa onda idite ka krajevima, i potrudite se da konac bude ravnomerno raspoređen, odnosno da bude jednako rastojanje između konaca.
Rolovano meso stavite na rešetku za pečenje, a ispod rešetke stavite tepsiju. Nauljite lepo meso i pobiberite. Pecite od 50 do 60 minuta na 190 stepeni, pa kada porumeni, smanjite temperaturu na 70 stepeni do kse meso lepo ne ocedi.
Kada meso bude gotovo prebacite na ovaj ili veći tanjir sklanjajući konac.
Sve sastojke za sos pomešajte dobro i stavite da se kuva na tihoj vatri od dva do tri minuta. Nikako ne dozvolite da se skuva, već je potrebno samo da se sastojci ugreju. Sos prelijte preko mesa ili preko kriške mesa kada budete posluživali u tanjire. Možete ukrasiti vlašcem ili jesti uz salatu ili pečeni krompir.
Telegraf/Dnevnik