Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВА МАСТ ЈЕ МНОГО УКУСНИЈА ОД СВИЊСКЕ Брзо се прави, а кувари кажу за њу да је течно злато!

27.07.2024. 18:33 18:43
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Обично се користити уместо путера или маргарина, а овако припремљена маст је одличан избор ако желите да побољшате укус јелима.

Шмалц (Schmaltz) је маст која се правите од пилеће или ћуреће масноће, као и од кожице.

Шмалц кувари упоређују с течним златом међу састојцима који побољшавају арому и укус јела. Ову маст не морате само да користите за припрему јела и колача, већ можете да је мажете на хлеб уместо намаза.

Постоје рецепти којима маст даје посебан шмек, а ми вам предлажемо да је замените шмалцом за још бољи укус. Пилећа масноћа се добија када печете пиле или батаке, па је скупљајте и чувајте у замрзивачу, као и кожицу док не скупите довољно.

Направљени шмалц чувајте у стерилисаним теглама, преноси stvarukusa.rs.

Састојци:

250 г пилеће масти и кожице

1 црни лук

Рецепт за шмалц/маст:

Кожу са пилетина ситно исецкајте и помешајте са машћу, па ставите у шерпу и сипајте воду тек толико да покрије. Кувајте док смеса не крене да кључа, па смањите температуру и наставите да кувате док сва вода не испари, отприлике неких сат времена. На крају додајте ситно сецкани црни лук и оставите на шпорету још неких 15 минута, довољно је да омекша. Добијену маст процедите и додајте у јела или мажите на хлеб. Ако је потребно посолите.

Пише:
Пошаљите коментар
МАСТ ИЛИ УЉЕ - шта је боље?

МАСТ ИЛИ УЉЕ - шта је боље?

09.04.2024. 10:46 10:58