ОВА МАСТ ЈЕ МНОГО УКУСНИЈА ОД СВИЊСКЕ Брзо се прави, а кувари кажу за њу да је течно злато!
Обично се користити уместо путера или маргарина, а овако припремљена маст је одличан избор ако желите да побољшате укус јелима.
Шмалц (Schmaltz) је маст која се правите од пилеће или ћуреће масноће, као и од кожице.
Шмалц кувари упоређују с течним златом међу састојцима који побољшавају арому и укус јела. Ову маст не морате само да користите за припрему јела и колача, већ можете да је мажете на хлеб уместо намаза.
Постоје рецепти којима маст даје посебан шмек, а ми вам предлажемо да је замените шмалцом за још бољи укус. Пилећа масноћа се добија када печете пиле или батаке, па је скупљајте и чувајте у замрзивачу, као и кожицу док не скупите довољно.
Направљени шмалц чувајте у стерилисаним теглама, преноси stvarukusa.rs.
Састојци:
250 г пилеће масти и кожице
1 црни лук
Рецепт за шмалц/маст:
Кожу са пилетина ситно исецкајте и помешајте са машћу, па ставите у шерпу и сипајте воду тек толико да покрије. Кувајте док смеса не крене да кључа, па смањите температуру и наставите да кувате док сва вода не испари, отприлике неких сат времена. На крају додајте ситно сецкани црни лук и оставите на шпорету још неких 15 минута, довољно је да омекша. Добијену маст процедите и додајте у јела или мажите на хлеб. Ако је потребно посолите.