Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA MAST JE MNOGO UKUSNIJA OD SVINJSKE Brzo se pravi, a kuvari kažu za nju da je tečno zlato!

27.07.2024. 18:33 18:43
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Obično se koristiti umesto putera ili margarina, a ovako pripremljena mast je odličan izbor ako želite da poboljšate ukus jelima.

Šmalc (Schmaltz) je mast koja se pravite od pileće ili ćureće masnoće, kao i od kožice.

Šmalc kuvari upoređuju s tečnim zlatom među sastojcima koji poboljšavaju aromu i ukus jela. Ovu mast ne morate samo da koristite za pripremu jela i kolača, već možete da je mažete na hleb umesto namaza.

Postoje recepti kojima mast daje poseban šmek, a mi vam predlažemo da je zamenite šmalcom za još bolji ukus. Pileća masnoća se dobija kada pečete pile ili batake, pa je skupljajte i čuvajte u zamrzivaču, kao i kožicu dok ne skupite dovoljno.

Napravljeni šmalc čuvajte u sterilisanim teglama, prenosi stvarukusa.rs.

Sastojci:

250 g pileće masti i kožice

1 crni luk

Recept za šmalc/mast:

Kožu sa piletina sitno iseckajte i pomešajte sa mašću, pa stavite u šerpu i sipajte vodu tek toliko da pokrije. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok sva voda ne ispari, otprilike nekih sat vremena. Na kraju dodajte sitno seckani crni luk i ostavite na šporetu još nekih 15 minuta, dovoljno je da omekša. Dobijenu mast procedite i dodajte u jela ili mažite na hleb. Ako je potrebno posolite.

Piše:
Pošaljite komentar
MAST ILI ULJE - šta je bolje?

MAST ILI ULJE - šta je bolje?

09.04.2024. 10:46 10:58