OVA MAST JE MNOGO UKUSNIJA OD SVINJSKE Brzo se pravi, a kuvari kažu za nju da je tečno zlato!
Obično se koristiti umesto putera ili margarina, a ovako pripremljena mast je odličan izbor ako želite da poboljšate ukus jelima.
Šmalc (Schmaltz) je mast koja se pravite od pileće ili ćureće masnoće, kao i od kožice.
Šmalc kuvari upoređuju s tečnim zlatom među sastojcima koji poboljšavaju aromu i ukus jela. Ovu mast ne morate samo da koristite za pripremu jela i kolača, već možete da je mažete na hleb umesto namaza.
Postoje recepti kojima mast daje poseban šmek, a mi vam predlažemo da je zamenite šmalcom za još bolji ukus. Pileća masnoća se dobija kada pečete pile ili batake, pa je skupljajte i čuvajte u zamrzivaču, kao i kožicu dok ne skupite dovoljno.
Napravljeni šmalc čuvajte u sterilisanim teglama, prenosi stvarukusa.rs.
Sastojci:
250 g pileće masti i kožice
1 crni luk
Recept za šmalc/mast:
Kožu sa piletina sitno iseckajte i pomešajte sa mašću, pa stavite u šerpu i sipajte vodu tek toliko da pokrije. Kuvajte dok smesa ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok sva voda ne ispari, otprilike nekih sat vremena. Na kraju dodajte sitno seckani crni luk i ostavite na šporetu još nekih 15 minuta, dovoljno je da omekša. Dobijenu mast procedite i dodajte u jela ili mažite na hleb. Ako je potrebno posolite.