Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТ ДАНА

Око овог јела ВОДИ СЕ ПРАВИ РАТ Прави се од 2 ГЛАВНА САСТОЈКА, КОШТАЋЕ ВАС СКОРО НИШТА, а укус је ФЕНОМЕНАЛАН

01.11.2024. 09:46 09:52
Пише:
Nasuvo
Фото: Youtube printscreen/ Jecine kulinarije

Нема особе која се у животу бар једном није посвађала око назива овог јела.

У Војводини се назива насуво, на северу Војводине и у Мађарској ово јело је познато као "гренадир марш" (Grenadiermarsch), јер се брзо спремало, и војници су га често јели. у Србији су то ваљушци. Понегде, близу Црне Горе, називају га "тргањци са кртолом". 

 Ово традиционално састоји се од домаћег теста, комбинованог с кромпиром, сиром, маком или орасима. 

Насуво је посебно популарно у Војводини, где се често припрема суботом. 

Насуво с кромпиром:

Потребни састојци:

400 г брашна

200 мл млаке воде

1 кашичица соли

500 г кромпира

1 велики црни лук

2–3 кашике млевене слатке паприке

мало уља

со и бибер по укусу

Откуд назив

Назив "насуво" потиче од начина припреме јела. Реч "насуво" означава да се тестенина припрема "на суво", односно без додатка много течности или соса, што је карактеристично за ово јело. Тестенина се комбинује са кромпиром или другим састојцима, али без обилних сосева, што даје јелу специфичан укус и текстуру.

Умесите тесто од брашна, млаке воде и соли. Тесто треба да буде мало мекше. Оставите га да одмори 10 минута. Развуците тесто оклагијом на дебљину од око 3 мм. Исеците га на трачице ширине око 1 цм и дужине 10 цм или на коцкице, по жељи.

Кувајте тесто у кључалој посољеној води док не исплива на површину (око 5 минута). Процедите га и оставите са стране.

Кромпир ољуштите, исеците на коцкице и скувајте у сланој води док не омекша. Процедите га.

На уљу пропржите ситно сецкан црни лук док не постане стакласт. Додајте млевену паприку и кратко пропржите. У тигањ с луком додајте скувани кромпир и благо га изгњечите виљушком. Додајте скувану тестенину и све добро промешајте. Зачините сољу и бибером по укусу.

Послужите топло, уз салату по жељи.

Ако издвојите тесто и кромпире и налијете водом, па зачините процеђеном динстаном паприком на луку, добићете укусну чорбу.

 

Извор:
Дневник, И. Р.
Пише:
Пошаљите коментар