RECEPT DANA
Oko ovog jela VODI SE PRAVI RAT Pravi se od 2 GLAVNA SASTOJKA, KOŠTAĆE VAS SKORO NIŠTA, a ukus je FENOMENALAN
Nema osobe koja se u životu bar jednom nije posvađala oko naziva ovog jela.
U Vojvodini se naziva nasuvo, na severu Vojvodine i u Mađarskoj ovo jelo je poznato kao "grenadir marš" (Grenadiermarsch), jer se brzo spremalo, i vojnici su ga često jeli. u Srbiji su to valjušci. Ponegde, blizu Crne Gore, nazivaju ga "trganjci sa krtolom".
Ovo tradicionalno sastoji se od domaćeg testa, kombinovanog s krompirom, sirom, makom ili orasima.
Nasuvo je posebno popularno u Vojvodini, gde se često priprema subotom.
Nasuvo s krompirom:
Potrebni sastojci:
400 g brašna
200 ml mlake vode
1 kašičica soli
500 g krompira
1 veliki crni luk
2–3 kašike mlevene slatke paprike
malo ulja
so i biber po ukusu
Otkud naziv
Naziv "nasuvo" potiče od načina pripreme jela. Reč "nasuvo" označava da se testenina priprema "na suvo", odnosno bez dodatka mnogo tečnosti ili sosa, što je karakteristično za ovo jelo. Testenina se kombinuje sa krompirom ili drugim sastojcima, ali bez obilnih soseva, što daje jelu specifičan ukus i teksturu.
Umesite testo od brašna, mlake vode i soli. Testo treba da bude malo mekše. Ostavite ga da odmori 10 minuta. Razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 3 mm. Isecite ga na tračice širine oko 1 cm i dužine 10 cm ili na kockice, po želji.
Kuvajte testo u ključaloj posoljenoj vodi dok ne ispliva na površinu (oko 5 minuta). Procedite ga i ostavite sa strane.
Krompir oljuštite, isecite na kockice i skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. Procedite ga.
Na ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mlevenu papriku i kratko propržite. U tiganj s lukom dodajte skuvani krompir i blago ga izgnječite viljuškom. Dodajte skuvanu testeninu i sve dobro promešajte. Začinite solju i biberom po ukusu.
Poslužite toplo, uz salatu po želji.
Ako izdvojite testo i krompire i nalijete vodom, pa začinite proceđenom dinstanom paprikom na luku, dobićete ukusnu čorbu.