Одмах ПРЕСТАНИТЕ ДА КУВАТЕ ових ПЕТ намирница: Требало би да их конзумирате искључиво СИРОВЕ
Уколико у својој исхрани практикујете конзумацију термички обрађеног воћа и поврћа, треба да знате да поједине намирнице на тај начин губе своје витамине и минерале
У питању су, нпр. цвекла, кељ, боровнице и стога их је најбоље јести сирове.
Кувана цвекла губи 25 одсто фолата (облик витамина Б9), као и мноштво других витамина и минерала. Цвекла садржи калцијум, гвожђе, беланчевине и калијум, као и висок ниво влакана, зато је једите сирову.
Кељ у куваном стању нема иста својства у борби против различитих болести као сирови кељ. Ова намирница садржи спојеве који се називају глукозинолати, а који се претварају у другачији спој када се скувају.
Црвена паприка је одличан извор витамина Ц. Она садржи скоро три пута више тог витамина него наранџе, али топлота га уништава.
Боровнице су пуне антиоксиданата који се зову флавоноиди. Најбоље их је конзумирати сирове како бисте у организам унели што је више могуће. Осим тога, неколико истраживања је открило како обрада боровница смањује ниво полифенола.
Црвени лук има мноштво здравствених предности, посебно ако конзумирате сиров. Осим тога, лук може помоћи код спречавања кардиоваскуларних болести.
Informеr.rs/ Дневник