Направите СЛАТКО ОД СМОКАВА по традиционалном рецепту: Посластица која крепи
Слатко од смокава се лако прави, а у њему се ужива током целе године.
Слатко је традиционална посластица која се служи уз воду и у многим домаћинским кућама је прво послужење. Након слатка служи се кафа.
Слатко се прави од различитог воћа, а оно од целих смокава је посебно на цени. Право је време да припремите тегле и направите слатко које ће све одушевити.
Састојци:
1 кг смокава
700 г шећера
1 лимун
1 кашичица ванилин шећера
1 дцл воде
Припрема:
Оперите смокве, уклоните петељке и исеците их на четвртине.
У велики лонац ставите смокве, шећер, воду и ванилин шећер.
Додајте и сок и нарендану кору лимуна.
Ставите лонац на средње јаку ватру и кувајте док се шећер потпуно не отопи.
Смањите ватру и кувајте смесу 45 минута до сат времена, повремено мешајући.
Смеса је готова када постане густа и сирупаста.
Да проверите густину, ставите мало смесе на тањир и оставите да се охлади. Ако се лако одваја од тањира, слатко је спремно.
Informеr.rs/ Дневник