МЛАДИ не знају да га препознају, старији се с њиме шале на ТВИТЕРУ Ево зашто треба јести ОВО ВОЋЕ
Ако имате више од 25 година и рођени сте пре средине 90-их уверени смо да се сећате дуда - самоникле воћке коју сте могли да уберете практично свуда.
Но, наравно, највише ју је било по селима, иако дрво дуда лако успева и у урбаним срединама.
Пуно генерација је имало прилику да ужива у овим сочним, малим плодовима и да се кући враћа мусаво од црног или белог дуда.
Српским Твитером често круже фотографије овог воћа, ког и даље има, али не у изобиљу као и пре, а посебно не у градским срединама. Нажалост, млађе генерације, бар оне одрасле у граду, неретко ни не знају о чему је реч и колико је дуд здрава и укусна воћка!
Занимљиво је да иако дуд код нас није на цени као пре, он је веома, веома скуп у срединама где иначе не расте. Примера ради у неким деловима света достиже вртоглаву цену од 30 долар апо килограму, а неки извештаји кажу и да је то 7 долара на 150 грама. Звучи заиста невероватно.
Присетимо се, црни и бели дуд су најчешћи, али постоји и црвени, а плодови су мали, веома ароматични и укусни, а изгледом подсећају на малине. Зрели плодови се могу користити у посластицама, надевима, тартовима, за добијање сока, вина, ликера или чаја... Ово воће је такође богато витаминима и минералима и уопште нутријентима важним за очување здравља. Дуд није ни калоричан - на 100 грама има око 43 калорија.
За шта је дуд све користан?
Дуд је најукуснији кад се убере у пољу, па га се слатко наједемо док шетамо природом, али је веома користан и у народној медицини где се користи одвајкада. Чај од дуда за кардиоваскуларни систем се прави тако што се лиснати пупољци дуда беру и суше, а од њих се прави напитак који је добар и за мршављење.
Смрвљена кора дуда претворена у прах служи као мелем за брже зарастање рана. Дијабетичарима се, пак, препоручује чај од листова црног дуда. Потребно је 50 гр овог уситњеног листа прелити са пола литре кључале воде и оставити 10 сати поклопљено да одстоји уз повремно мешање. Напитак се након тога процеди и пије преко дана.
Црни дуд
Црни дуд се у народној медицини користи против упале мокраћних канала, болести усне шупљине и грла, епилепсије, депресије, несанице, вртоглавице те код угриза буба и змија. Свежи недозрели дудови примењују се против пролива, а зрели као благ лаксатив. Њихов сок добар је и за лакше искашљавање, знојење и мокрење те за испирање код упала грла и уста. Лист црног дуда познати је народски лек за снижавање и регулисање шећера у крви па се често примењује у чајним мешавинама за дијабетес.
Бели дуд
Бели дуд има велику примену у козметици. Налази се у саставу многих козметичких препарата за избељивање коже, уклањање мрља и пега, јер садржи инхибиторе који смањују синтезу меланина.Такође се употребљава у саставу препарата против старења коже, за третман коже око очију, за тонирање и чишћење лица. У лечењу се користи слично као и црни дуд. Забежено је и да делује код артритиса, очних болести, слабости организма и за опуштање нервног система.
Иначе, још једна специфичност дуда је да његово стабло и плодове не нападају никакви наметници нити болести, те је сваки дуд сам по себи органски и еколошки. Иначе, припазите да не претерате са конзимирањем, јер превише плодова може да изазове халуцинације и пробавне тегобе.