MLADI ne znaju da ga prepoznaju, stariji se s njime šale na TVITERU Evo zašto treba jesti OVO VOĆE
Ako imate više od 25 godina i rođeni ste pre sredine 90-ih uvereni smo da se sećate duda - samonikle voćke koju ste mogli da uberete praktično svuda.
No, naravno, najviše ju je bilo po selima, iako drvo duda lako uspeva i u urbanim sredinama.
Puno generacija je imalo priliku da uživa u ovim sočnim, malim plodovima i da se kući vraća musavo od crnog ili belog duda.
Srpskim Tviterom često kruže fotografije ovog voća, kog i dalje ima, ali ne u izobilju kao i pre, a posebno ne u gradskim sredinama. Nažalost, mlađe generacije, bar one odrasle u gradu, neretko ni ne znaju o čemu je reč i koliko je dud zdrava i ukusna voćka!
Zanimljivo je da iako dud kod nas nije na ceni kao pre, on je veoma, veoma skup u sredinama gde inače ne raste. Primera radi u nekim delovima sveta dostiže vrtoglavu cenu od 30 dolar apo kilogramu, a neki izveštaji kažu i da je to 7 dolara na 150 grama. Zvuči zaista neverovatno.
Prisetimo se, crni i beli dud su najčešći, ali postoji i crveni, a plodovi su mali, veoma aromatični i ukusni, a izgledom podsećaju na maline. Zreli plodovi se mogu koristiti u poslasticama, nadevima, tartovima, za dobijanje soka, vina, likera ili čaja... Ovo voće je takođe bogato vitaminima i mineralima i uopšte nutrijentima važnim za očuvanje zdravlja. Dud nije ni kaloričan - na 100 grama ima oko 43 kalorija.
Za šta je dud sve koristan?
Dud je najukusniji kad se ubere u polju, pa ga se slatko najedemo dok šetamo prirodom, ali je veoma koristan i u narodnoj medicini gde se koristi odvajkada. Čaj od duda za kardiovaskularni sistem se pravi tako što se lisnati pupoljci duda beru i suše, a od njih se pravi napitak koji je dobar i za mršavljenje.
Smrvljena kora duda pretvorena u prah služi kao melem za brže zarastanje rana. Dijabetičarima se, pak, preporučuje čaj od listova crnog duda. Potrebno je 50 gr ovog usitnjenog lista preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti 10 sati poklopljeno da odstoji uz povremno mešanje. Napitak se nakon toga procedi i pije preko dana.
Crni dud
Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Sveži nedozreli dudovi primenjuju se protiv proliva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je narodski lek za snižavanje i regulisanje šećera u krvi pa se često primenjuje u čajnim mešavinama za dijabetes.
Beli dud
Beli dud ima veliku primenu u kozmetici. Nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina.Takođe se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniranje i čišćenje lica. U lečenju se koristi slično kao i crni dud. Zabeženo je i da deluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sistema.
Inače, još jedna specifičnost duda je da njegovo stablo i plodove ne napadaju nikakvi nametnici niti bolesti, te je svaki dud sam po sebi organski i ekološki. Inače, pripazite da ne preterate sa konzimiranjem, jer previše plodova može da izazove halucinacije i probavne tegobe.