(VIDEO) MIRIŠE NA VANILU I RUM Kako je od jedne neuspele palačinke nastao slasni specijalitet A SERVIRAN JE NI MANJE NI VIŠE JEDNOM CARU
Pripremljene carske mrvice poslužite na tanjirima dok je još topao i pospite šećerom u prahu.
Priče o stvaranju ovog, dobro poznatog jela, brojne su. Najpoznatija je, međutim, da je carski kuvar imao nesreću s palačinkom koju je pripremao za cara Franju Josipa I. Zato joj je dodao šaku grožđica, zgnječio je na komade, posipao šećerom u prahu i ponudio kao novo jelo. Danas je poznato kao carske mrvice ili kaiserschmarrn. Tradicionalni je to austrijski specijalitet, a posebni ljubitelji tog jednostavnog deserta su deca.
Recept za carske mrvice
4 jaja
500 ml mleka
1 kesica vanilin šećera
60 g šećera
2 prstohvata soli
220 g brašna
30 g maslaca
malo grožđica (po želji)
1 dl ruma
šećer u prahu za posipanje
Ovaj slasni specijalitet tradicionalno se poslužuje uz kompot od šljiva, a izvrsno se slaže i s kompotom od jabuka ili trešanja. Uz njegov bogat ukus i jednostavnu pripremu, Kaiserschmarrn bi lako mogao postati vaš novi favorit za sladak doručak.
Priprema
Grožđice operite pod tekućom vodom. Protresite ih u zdeli i prelijte rumom. Ostavite ih da se natapaju neko vreme.
U dve posude odvojite belanjak od žumanjaka. U zdelu sa žumanjcima dodajte mleko, vanilin šećer, polovinu običnog šećera i so. Smesu dobro promešajte pjenjačom da se sastojci sjedine. Zatim uz mešanje postepeno dodajte brašno i mešajte dok se ne stvori glatka smesa bez grudvica.
Belanjke miksujte električnom mešalicom dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte ostatak šećera i istucite ih u čvrst i sjajan sneg koji se lopaticom nežno i polako umeša u smesu od žumanjaka.