light rain
3°C
10.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1238
usd
113.834
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЉУСКЕ ОД ЧЕШЊАКА ЋЕТЕ БРИЖНО ЧУВАТИ КАДА ЧУЈЕТЕ КОЛИКО СУ КОРИСНЕ ЗА МНОГО ТОГА Пуне су аниоксиданаса

10.01.2025. 14:28 16:21
Пише:
Извор:
Крстарица
бели лук
Фото: Youtube printscreen/ Prva TV

Многи стручњаци се слажу да љуска има више вредних материја од самог лука

Љуска белог лука обилује фенилпропаноидима који су пуни антиоксиданса. Зато је одлична за имунитет и има антиканцерогена својства. 

Богата је и специфичним флавонолима који снижавају крвни притисак и спречавају таложења на артеријама. Садржи и пуно влакана. Сви ови састојци одлични су за здравље срца, пробавне проблеме и снижавање холестерола, те неких типова карцинома.

Приликом коришћења љуске белог лука пазите да она буде органска, јер ћете у противном уносити пестициде у исхрану.

Љуске су добре, ни мање ни више, него за супу. Једноставно је додајте свим састојцима за супу и скувајте. Извадите је током процеђивања супе. Ако се бојите прејаког укуса, додајте само кашичицу до две љуски, љуски, а ако волите јак укус белог лука можете ставити и целу шаку.

Супу можете да скувате и само од љуски белог лука. Готова је већ за 10-15 минута након што вода почне да ври. Течност коју овако добијете можете искористити и за кување пиринча или додатак разним сосевима, а можете је одмах појести као супу, уз додатак резанаца или кнедли по жељи.

Своје љуске од белог лука након што га очистите зато немојте бацити, већ их ставите у кесу и искористите. Баците само оне комаде који су прљави.

Још идеја за коришћење љуски од белог лука

Ставите их у замрзивач и искористите за гулаше, пасуљ, поврћне и месне чорбе и супе.

Љуска чешњака пуна је фенилпропаноида који су крцати антиоксидансима и зато ју је добро јести. Додајте целе ченове током кувања и поједите их, сугеришу стручњаци. Можете их пећи с кромпирима и месом или додати у варива попут пасЗа чај – ставите љуске белог лука у куглицу и уроните у кипућу воду. Оставите пар минута.

Испеците бели лук у љусци и додајте јелима. Целе главице белог лука, након што сте скинули прве прљаве слојеве љуске, умотајте у алу-фолију и пеците у пећници 40-ак минута на 180 степени. Тако испеченог можете га чувати у фрижидеру до седам дана или у замрзивачу до шест седмица.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ВРЕДИ ДА СЕ „МАЛО ОСЕТИТЕ” Бели лук уништава килограме као од шале

ВРЕДИ ДА СЕ „МАЛО ОСЕТИТЕ” Бели лук уништава килограме као од шале

10.08.2024. 15:34 15:38
ОВАЈ ПРИРОДНИ ЛЕК ДЕЛУЈЕ НА 6 БОЛЕСТИ Наше баке су знале колико је драгоцен БЕЛИ ЛУК

ОВАЈ ПРИРОДНИ ЛЕК ДЕЛУЈЕ НА 6 БОЛЕСТИ Наше баке су знале колико је драгоцен БЕЛИ ЛУК

13.06.2024. 19:15 19:29
ЕВО КАКО ДА ВАМ ЦРНИ И БЕЛИ ЛУК БУДУ СВЕЖИ И НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ Ово су најбоља места за чување, неће се накупити влага ни изазвати труљење

ЕВО КАКО ДА ВАМ ЦРНИ И БЕЛИ ЛУК БУДУ СВЕЖИ И НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ Ово су најбоља места за чување, неће се накупити влага ни изазвати труљење

23.07.2024. 13:20 13:33