Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КАКО ДА ВАМ ЦРНИ И БЕЛИ ЛУК БУДУ СВЕЖИ И НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ Ово су најбоља места за чување, неће се накупити влага ни изазвати труљење

23.07.2024. 13:20 13:33
Пише:
Фото: ilustracija / Pixabay.com

Црни и бели лук су намирнице које готово свакодневно користимо у нашој исхрани.

Било да их више или мање волите, домаћинства их увек имају јер су неизоставни састојци у бројним јелима.

Ипак, ако их не складиштите како треба, они могу да изгубе своју свежину и да почну и пре времена да труну. Зато је најбоље да им нађете оно право место где могу остати свежи и после неколико месеци и нећете имати бојазни да ће „пропасти“. Многи их углавном држе у фрижидеру, пише „Express“, али то је грешка. Мишљења су да ће тако дуже трајати посебно током ових топлих месеци. А то је управо најгоре место где можете држати.

На тај начин, црни и бели лук ће бити више изложени влази и хладноћи, што ће скроб у црном луку претворити у шећер и тако може постати мекан и покварен. Такође, бели лук у фрижидеру може почети да клија што ће резултирати безукусности.

Кулинарски специјалиста за воће и поврће, Ејди Мирдал Милер, каже да је најбоље место за држање белог и црног лука неко суво место у кухињи попут фиоке.

– Црни и бели лук је најбоље чувати на хладном и тамном месту, али је јако важно да то место буде и суво – рекла је она.

По жељи можете га држати и на радној површини и што даље од сунчеве светлости, али то место никако не треба да буде поред шпорета али и држите их подаље од места где држите воће. Према саветима специјалисте не треба држати бели и црни лук ни близу кромпира јер ово кртоласто поврће може да упије оштар мирис обе врсте лука.

Наравно, када их купујемо, убацујемо их у кесе, али по доласку у кућу, требало би да их извадите из пластичне кесе, па их пребаците у папирнату. Тако се неће накупити влага и неће изазвати труљење.

Уз ове савете, црни и бели лук могу трајати и од два до пет месеци дуже.

Крстарица

Пише:
Пошаљите коментар
КРОМПИР И ЦРНИ ЛУК НАЈЈЕФТИНИЈИ у Суботици, по ЈАЈА би ваљало „скокнути“ до Ваљева, а ПАСУЉ постаје прави ДЕЛИКАТЕС! Ево у ком граду су цене на ПИЈАЦАМА и у маркетима баш "папрене"

КРОМПИР И ЦРНИ ЛУК НАЈЈЕФТИНИЈИ у Суботици, по ЈАЈА би ваљало „скокнути“ до Ваљева, а ПАСУЉ постаје прави ДЕЛИКАТЕС! Ево у ком граду су цене на ПИЈАЦАМА и у маркетима баш "папрене"

07.02.2024. 22:49 22:57
Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

17.12.2023. 17:22 17:43