ЕВО КАКО ДА ВАМ ЦРНИ И БЕЛИ ЛУК БУДУ СВЕЖИ И НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ Ово су најбоља места за чување, неће се накупити влага ни изазвати труљење
Црни и бели лук су намирнице које готово свакодневно користимо у нашој исхрани.
Било да их више или мање волите, домаћинства их увек имају јер су неизоставни састојци у бројним јелима.
Ипак, ако их не складиштите како треба, они могу да изгубе своју свежину и да почну и пре времена да труну. Зато је најбоље да им нађете оно право место где могу остати свежи и после неколико месеци и нећете имати бојазни да ће „пропасти“. Многи их углавном држе у фрижидеру, пише „Express“, али то је грешка. Мишљења су да ће тако дуже трајати посебно током ових топлих месеци. А то је управо најгоре место где можете држати.
На тај начин, црни и бели лук ће бити више изложени влази и хладноћи, што ће скроб у црном луку претворити у шећер и тако може постати мекан и покварен. Такође, бели лук у фрижидеру може почети да клија што ће резултирати безукусности.
Кулинарски специјалиста за воће и поврће, Ејди Мирдал Милер, каже да је најбоље место за држање белог и црног лука неко суво место у кухињи попут фиоке.
– Црни и бели лук је најбоље чувати на хладном и тамном месту, али је јако важно да то место буде и суво – рекла је она.
По жељи можете га држати и на радној површини и што даље од сунчеве светлости, али то место никако не треба да буде поред шпорета али и држите их подаље од места где држите воће. Према саветима специјалисте не треба држати бели и црни лук ни близу кромпира јер ово кртоласто поврће може да упије оштар мирис обе врсте лука.
Наравно, када их купујемо, убацујемо их у кесе, али по доласку у кућу, требало би да их извадите из пластичне кесе, па их пребаците у папирнату. Тако се неће накупити влага и неће изазвати труљење.
Уз ове савете, црни и бели лук могу трајати и од два до пет месеци дуже.
Крстарица