Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LJUSKE OD ČEŠNJAKA ĆETE BRIŽNO ČUVATI KADA ČUJETE KOLIKO SU KORISNE ZA MNOGO TOGA Pune su anioksidanasa

10.01.2025. 14:28 16:21
Piše:
Izvor:
Krstarica
бели лук
Foto: Youtube printscreen/ Prva TV

Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrednih materija od samog luka

Ljuska belog luka obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. 

Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni pritisak i sprečavaju taloženja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola, te nekih tipova karcinoma.

Prilikom korišćenja ljuske belog luka pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu.

Ljuske su dobre, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuvajte. Izvadite je tokom proceđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dve ljuski, ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i celu šaku.

Supu možete da skuvate i samo od ljuski belog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da vri. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuvanje pirinča ili dodatak raznim sosevima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Svoje ljuske od belog luka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u kesu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Još ideja za korišćenje ljuski od belog luka

Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.

Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cele čenove tokom kuvanja i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasZa čaj – stavite ljuske belog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

Ispecite beli luk u ljusci i dodajte jelima. Cele glavice belog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest sedmica.

Krstarica

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
VREDI DA SE „MALO OSETITE” Beli luk uništava kilograme kao od šale

VREDI DA SE „MALO OSETITE” Beli luk uništava kilograme kao od šale

10.08.2024. 15:34 15:38
OVAJ PRIRODNI LEK DELUJE NA 6 BOLESTI Naše bake su znale koliko je dragocen BELI LUK

OVAJ PRIRODNI LEK DELUJE NA 6 BOLESTI Naše bake su znale koliko je dragocen BELI LUK

13.06.2024. 19:15 19:29
EVO KAKO DA VAM CRNI I BELI LUK BUDU SVEŽI I NEKOLIKO MESECI Ovo su najbolja mesta za čuvanje, neće se nakupiti vlaga ni izazvati truljenje

EVO KAKO DA VAM CRNI I BELI LUK BUDU SVEŽI I NEKOLIKO MESECI Ovo su najbolja mesta za čuvanje, neće se nakupiti vlaga ni izazvati truljenje

23.07.2024. 13:20 13:33