Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕДЕНИ ЧАЈ од КУПИНА и хибискуса: Обилује витаминима, освежава и подстиче метаболизам

02.08.2024. 15:54 16:01
Пише:
Фото: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Ледени чајеви су идеално решење да се освежите током врелих дана.

Свакако је најбоље да га направите сами, а када пробате овај рецепт, сигурни смо да ће бити на вашем столу до краја лета. Уместо купина можете користити и друго бобичасто воће по жељи. Ево како се прави.

Први корак је да направите сируп од купина. Њега можете направити и у већој количини и држати и до неколико дана у фрижидеру и додавати у ледени чај по потреби.

За сируп од купине потребно је:

1 шоља воде

1 шоља шећера - ова количина ће вам дати лагану слаткоћу, слободно прилагодите количину шећера на основу жеље за слаткоћом коју волите.

1,5 шоље свежих или смрзнутих купина (или других бобица по избору)

сок од купина, ликер од купине, воћни сок

Припрема:

Ставите све састојке у шерпу на средњу ватру и оставите да прокључа. Пазите да не покипу. Потом смањите температуру и кувајте 15 минута, повремено мешајући.

Процедите кроз цедиљку и истисните смешу кроз ситно сито у бокал. Ако сируп правите унапред, можете га ставити и у посебну посуду и чувати у фрижидеру.

Такође, исцеђене бобице не морате бацати већ их можете касније користири на тосту или палачинкама.

За чај од хибискуса биће вам потребно:

2 кашике чаја од листова хибискуса или неколико кесица чаја од хибискуса

око 3 шоље кључале воде

Припрема:

Врелом водом прелијте llistovе чаја тј. кесице и оставите да одстоје 15ак минута.

На крају, када се чај прохлади, помешајте га са prеthodno припремљеним сирупом и додајте лед по жељи.

Купина појачава апетит, доприноси бољем лучењу жучи и мокраће и позитивно утиче на метаболизам.

- Регулише варење, снижава крвни притисак и побољшава циркулацију крви. Ово воће садржи салицилну киселину у природном стању (ативан састојак аспирина) која се иначе користи за ублажавање болова. Снижава темературу и делује противуплано. Конзумирањем купине такође доприносимо заштити вида - каже Јасна Вујичић, нутрициониста.

Енергетска вредност овог воћа износи 43 кцал на 100 г. Од тога садржи 9.6% угљених хидрата, 1,4% масти, и 0,5% масти. Од минерала купина садржи: калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе, манган, цинк и бакар. Богата је и витаминима Ц, А, Е и К.

Zdravljе.Kurir.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
И цена купине достигла максимум, по килограму око 200 динара

И цена купине достигла максимум, по килограму око 200 динара

09.08.2021. 13:41 13:47
СИРУП ОД НАНЕ ЛАКО САМИ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ Уз додатак леда и лимуна биће право освежење

СИРУП ОД НАНЕ ЛАКО САМИ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ Уз додатак леда и лимуна биће право освежење

15.04.2024. 18:57 19:18
Купине, малине и грожђе само за бацање

Купине, малине и грожђе само за бацање

29.09.2016. 18:53 09:06