Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LEDENI ČAJ od KUPINA i hibiskusa: Obiluje vitaminima, osvežava i podstiče metabolizam

02.08.2024. 15:54 16:01
Piše:
Foto: Pixabay.com/ Dnevnik.rs

Ledeni čajevi su idealno rešenje da se osvežite tokom vrelih dana.

Svakako je najbolje da ga napravite sami, a kada probate ovaj recept, sigurni smo da će biti na vašem stolu do kraja leta. Umesto kupina možete koristiti i drugo bobičasto voće po želji. Evo kako se pravi.

Prvi korak je da napravite sirup od kupina. Njega možete napraviti i u većoj količini i držati i do nekoliko dana u frižideru i dodavati u ledeni čaj po potrebi.

Za sirup od kupine potrebno je:

1 šolja vode

1 šolja šećera - ova količina će vam dati laganu slatkoću, slobodno prilagodite količinu šećera na osnovu želje za slatkoćom koju volite.

1,5 šolje svežih ili smrznutih kupina (ili drugih bobica po izboru)

sok od kupina, liker od kupine, voćni sok

Priprema:

Stavite sve sastojke u šerpu na srednju vatru i ostavite da proključa. Pazite da ne pokipu. Potom smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući.

Procedite kroz cediljku i istisnite smešu kroz sitno sito u bokal. Ako sirup pravite unapred, možete ga staviti i u posebnu posudu i čuvati u frižideru.

Takođe, isceđene bobice ne morate bacati već ih možete kasnije koristiri na tostu ili palačinkama.

Za čaj od hibiskusa biće vam potrebno:

2 kašike čaja od listova hibiskusa ili nekoliko kesica čaja od hibiskusa

oko 3 šolje ključale vode

Priprema:

Vrelom vodom prelijte llistove čaja tj. kesice i ostavite da odstoje 15ak minuta.

Na kraju, kada se čaj prohladi, pomešajte ga sa prethodno pripremljenim sirupom i dodajte led po želji.

Kupina pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće i pozitivno utiče na metabolizam.

- Reguliše varenje, snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju krvi. Ovo voće sadrži salicilnu kiselinu u prirodnom stanju (ativan sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova. Snižava temeraturu i deluje protivuplano. Konzumiranjem kupine takođe doprinosimo zaštiti vida - kaže Jasna Vujičić, nutricionista.

Energetska vrednost ovog voća iznosi 43 kcal na 100 g. Od toga sadrži 9.6% ugljenih hidrata, 1,4% masti, i 0,5% masti. Od minerala kupina sadrži: kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, mangan, cink i bakar. Bogata je i vitaminima C, A, E i K.

Zdravlje.Kurir.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
I cena kupine dostigla maksimum, po kilogramu oko 200 dinara

I cena kupine dostigla maksimum, po kilogramu oko 200 dinara

09.08.2021. 13:41 13:47
SIRUP OD NANE LAKO SAMI MOŽETE DA NAPRAVITE Uz dodatak leda i limuna biće pravo osveženje

SIRUP OD NANE LAKO SAMI MOŽETE DA NAPRAVITE Uz dodatak leda i limuna biće pravo osveženje

15.04.2024. 18:57 19:18
Kupine, maline i grožđe samo za bacanje

Kupine, maline i grožđe samo za bacanje

29.09.2016. 18:53 09:06