КОЛАЧ КОЈИ БУДИ ПРОЛЕЋЕ Кремаста посластица са чоколадом и малинама који враћа осмех
Сладак и лаган, нема ко вам неће тражити рецепт.
Потребно је:
За чоколадне коре:
• 200 г брашна
• 200 г шећера
• 50 г какао праха
• 1 кесица прашка за пециво
• пола кашичице соде бикарбоне
• 2 јаја
• 125 мл млека
• 125 мл уља
• 1 кашичица ванилиног екстракта
• 250 мл кључале воде
За слој од малина:
• 500 г малина
• 100 г шећера
• 2 кесице желатина у праху
• 50 мл воде
За крем слој:
• 500 мл слатке павлаке
• 250 г крем сира
• 100 г шећера у праху
• 1 кашичица ванилиног екстракта
За чоколадну глазуру:
• 200 г чоколаде за кување
• 100 мл слатке павлаке
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. У једној посуди помешајте брашно, шећер, какао, прашак за пециво и соду бикарбону. Засебно умутите јаја, млеко, уље и ванилу. Сједините мокре састојке са сувим, па добро промешајте. Полако сипајте кључалу воду и мешајте док се не сједини. Поделите смесу на два дела и пеците у два плеха обложена пек папиром. Пеците око 25-30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Пустите коре да се потпуно охладе. Малине и шећер закувајте у шерпи на средњој ватри. Желатин помешајте са водом па оставите да набубри. Умешајте набубрели желатин у топле малине и мешајте док се не отопи. Пустите да се охлади и стегне. Слатку павлаку умутите са шећером у праху и ванилом, све док не добијете чврст шлаг. Засебно умутите крем сир. Полако сједините шлаг са крем сиром. Загрејте слатку павлаку па прелијте преко поломљене чоколаде. Оставите да одстоји неколико минута, па мешајте док се не отопи. Нанесите малина слој на прву кору. Нанесите крем слој преко малина. Затим покријте другом кором и прелијте чоколадном глазуром. Колач оставите у фрижидеру да се охлади и стегне.