few clouds
19°C
28.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОЛАЧ КОЈИ БУДИ ПРОЛЕЋЕ Кремаста посластица са чоколадом и малинама који враћа осмех

28.04.2025. 17:55 18:04
Пише:
Извор:
Trpeza.alo
kolac
Фото: freepik, ilustracija

Сладак и лаган, нема ко вам неће тражити рецепт.

Потребно је:

За чоколадне коре:

           200 г брашна

           200 г шећера

           50 г какао праха

           1 кесица прашка за пециво

           пола кашичице соде бикарбоне

           2 јаја 

           125 мл млека

           125 мл уља

           1 кашичица ванилиног екстракта

           250 мл кључале воде

колач
Фото: freepik, ilustracija

За слој од малина:

           500 г малина

           100 г шећера

           2 кесице желатина у праху

           50 мл воде

За крем слој:

           500 мл слатке павлаке

           250 г крем сира

           100 г шећера у праху

           1 кашичица ванилиног екстракта

За чоколадну глазуру:

           200 г чоколаде за кување

           100 мл слатке павлаке

Припрема:

Рерну загрејте на 180 степени.  У једној посуди помешајте брашно, шећер, какао, прашак за пециво и соду бикарбону.  Засебно умутите јаја, млеко, уље и ванилу. Сједините мокре састојке са сувим, па добро промешајте. Полако сипајте кључалу воду и мешајте док се не сједини. Поделите смесу на два дела и пеците у два плеха обложена пек папиром. Пеците око 25-30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Пустите коре да се потпуно охладе. Малине и шећер закувајте у шерпи на средњој ватри. Желатин помешајте са водом па оставите да набубри. Умешајте набубрели желатин у топле малине и мешајте док се не отопи. Пустите да се охлади и стегне. Слатку павлаку умутите са шећером у праху и ванилом, све док не добијете чврст шлаг. Засебно умутите крем сир. Полако сједините шлаг са крем сиром. Загрејте слатку павлаку па прелијте преко поломљене чоколаде. Оставите да одстоји неколико минута, па мешајте док се не отопи. Нанесите малина слој на прву кору. Нанесите крем слој преко малина. Затим покријте другом кором и прелијте чоколадном глазуром. Колач оставите у фрижидеру да се охлади и стегне.

Извор:
Trpeza.alo
Пише:
Пошаљите коментар