Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLAČ KOJI BUDI PROLEĆE Kremasta poslastica sa čokoladom i malinama koji vraća osmeh

28.04.2025. 17:55 18:04
Piše:
Izvor:
Trpeza.alo
kolac
Foto: freepik, ilustracija

Sladak i lagan, nema ko vam neće tražiti recept.

Potrebno je:

Za čokoladne kore:

           200 g brašna

           200 g šećera

           50 g kakao praha

           1 kesica praška za pecivo

           pola kašičice sode bikarbone

           2 jaja 

           125 ml mleka

           125 ml ulja

           1 kašičica vanilinog ekstrakta

           250 ml ključale vode

колач
Foto: freepik, ilustracija

Za sloj od malina:

           500 g malina

           100 g šećera

           2 kesice želatina u prahu

           50 ml vode

Za krem sloj:

           500 ml slatke pavlake

           250 g krem sira

           100 g šećera u prahu

           1 kašičica vanilinog ekstrakta

Za čokoladnu glazuru:

           200 g čokolade za kuvanje

           100 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni.  U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.  Zasebno umutite jaja, mleko, ulje i vanilu. Sjedinite mokre sastojke sa suvim, pa dobro promešajte. Polako sipajte ključalu vodu i mešajte dok se ne sjedini. Podelite smesu na dva dela i pecite u dva pleha obložena pek papirom. Pecite oko 25-30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite kore da se potpuno ohlade. Maline i šećer zakuvajte u šerpi na srednjoj vatri. Želatin pomešajte sa vodom pa ostavite da nabubri. Umešajte nabubreli želatin u tople maline i mešajte dok se ne otopi. Pustite da se ohladi i stegne. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu i vanilom, sve dok ne dobijete čvrst šlag. Zasebno umutite krem sir. Polako sjedinite šlag sa krem sirom. Zagrejte slatku pavlaku pa prelijte preko polomljene čokolade. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa mešajte dok se ne otopi. Nanesite malina sloj na prvu koru. Nanesite krem sloj preko malina. Zatim pokrijte drugom korom i prelijte čokoladnom glazurom. Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.

Izvor:
Trpeza.alo
Piše:
Pošaljite komentar