Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КЛЕЛИ СЕ У ЊЕГА Пробајте оригинални рецепт за ЧУВЕНИ ВОЈНИЧКИ ПАСУЉ ИЗ ЈНА

15.09.2023. 11:33 11:38
Пише:
Фото: Youtube Printscreen/ Marka Žvaka

Многи мушкарци су се спремни заклети да су најбољи пасуљ јели у Југословенској народној армији.Ово јело и даље има култни статус а ми вам представљамо оригинални југословенски рецепт за пасуљ са сувим свињским ребрима.

Састојци:

120 – 130 г пасуља

10 г брашна

10 г свеже шаргарепе

15 г свежег црвеног лука

1 г сушене паприке

50 г суве сланине или 100 г сувих свињских ребара

10 – 15 г масти или уља

0,2 г паприке у праху

мало бибера

мало ловоровог листа

1 чен белог лука

1 г першиновог листа

соли по укусу

 

Припрема:

Пасуљ потопити у хладну воду и потопљеног га држати на хладном месту од један до три сата. Затим оцедити воду у којој је био пасуљ па га ставити у посуду, прелити хладном водом и сачекати да проври.

Кувати још 10 до 15 минута, а након тога процедити воду па налити врелом водом, додати половину ситно сецканог црвеног лука и оставити да се кува уз повремено доливање топле воде.

У тигањ додати остатак ситно насецканог црвеног лука и шаргарепу насецкану на ситније коцкице и све заједно пржити да благо порумени. Кад је пасуљ напола скуван, додати попржени црвени лук и шаргарепу, сушену паприку prеthodno потопљену два сата у хладној води и ловоров лист. Преосталу маст загрејати, додати брашно и пржити да благо порумени.

Када брашно порумени, искључити ватру и одмах додати ситно сецкани бели лук и паприку у праху те све добро промешати. Када пасуљ омекша, посолити и попржити с припремљеном запршком уз стално мешање пасуља да се запршка не згрудва. Пасуљ са запршком кувати још 20 до 30 минута, након чега треба искључити ватру, додати бибер, ситно насецкани першинов лист и по потреби додати со.

 

Припрема сувог свињског меса:

Опрана и очишћена свињска ребра попржити на масти. Након пржења треба их ставити у лонац, налити топлом водом и кувати док месо не омекша. Када месо омекша, извадити га и равномерно насецкати. Воду у којој се кувало месо употребити као прелив за пасуљ.

Пасуљ се може послужити као самостално јело или као прилог уз шницле, ћуфте, динстану говедину или кувано свињско месо, преноси нет.хр.

 

(Nova.rs, нет.хр, Радио Сарајево)

Пише:
Пошаљите коментар
КОЛАЧ ЈУГОСЛАВИЈА: Подсећа на нека давно прошла времена и враћа у детињство јер не постоји кућа која га није правила

КОЛАЧ ЈУГОСЛАВИЈА: Подсећа на нека давно прошла времена и враћа у детињство јер не постоји кућа која га није правила

26.08.2023. 15:47 15:53