Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KLELI SE U NJEGA Probajte originalni recept za ČUVENI VOJNIČKI PASULJ IZ JNA

15.09.2023. 11:33 11:38
Piše:
Foto: Youtube Printscreen/ Marka Žvaka

Mnogi muškarci su se spremni zakleti da su najbolji pasulj jeli u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.Ovo jelo i dalje ima kultni status a mi vam predstavljamo originalni jugoslovenski recept za pasulj sa suvim svinjskim rebrima.

Sastojci:

120 – 130 g pasulja

10 g brašna

10 g sveže šargarepe

15 g svežeg crvenog luka

1 g sušene paprike

50 g suve slanine ili 100 g suvih svinjskih rebara

10 – 15 g masti ili ulja

0,2 g paprike u prahu

malo bibera

malo lovorovog lista

1 čen belog luka

1 g peršinovog lista

soli po ukusu

 

Priprema:

Pasulj potopiti u hladnu vodu i potopljenog ga držati na hladnom mestu od jedan do tri sata. Zatim ocediti vodu u kojoj je bio pasulj pa ga staviti u posudu, preliti hladnom vodom i sačekati da provri.

Kuvati još 10 do 15 minuta, a nakon toga procediti vodu pa naliti vrelom vodom, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da se kuva uz povremeno dolivanje tople vode.

U tiganj dodati ostatak sitno naseckanog crvenog luka i šargarepu naseckanu na sitnije kockice i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj napola skuvan, dodati poprženi crveni luk i šargarepu, sušenu papriku prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu mast zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni.

Kada brašno porumeni, isključiti vatru i odmah dodati sitno seckani beli luk i papriku u prahu te sve dobro promešati. Kada pasulj omekša, posoliti i popržiti s pripremljenom zaprškom uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati još 20 do 30 minuta, nakon čega treba isključiti vatru, dodati biber, sitno naseckani peršinov list i po potrebi dodati so.

 

Priprema suvog svinjskog mesa:

Oprana i očišćena svinjska rebra popržiti na masti. Nakon prženja treba ih staviti u lonac, naliti toplom vodom i kuvati dok meso ne omekša. Kada meso omekša, izvaditi ga i ravnomerno naseckati. Vodu u kojoj se kuvalo meso upotrebiti kao preliv za pasulj.

Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle, ćufte, dinstanu govedinu ili kuvano svinjsko meso, prenosi net.hr.

 

(Nova.rs, net.hr, Radio Sarajevo)

Piše:
Pošaljite komentar
KOLAČ JUGOSLAVIJA: Podseća na neka davno prošla vremena i vraća u detinjstvo jer ne postoji kuća koja ga nije pravila

KOLAČ JUGOSLAVIJA: Podseća na neka davno prošla vremena i vraća u detinjstvo jer ne postoji kuća koja ga nije pravila

26.08.2023. 15:47 15:53