КИСЕЛИ КУПУС НА ВОЈВОЂАНСКИ НАЧИН Није ни сарма ни подварак, а прсте да полижеш
Ако тражите једноставно, а неодољиво јело са киселим купусом које није класична сарма или подварак, печено са кромпиром је савршен избор!
Ово старинско јело комбинује сочне слојеве киселог купуса, кромпира и меса, уз богате ароме које се савршено прожимају током печења.
Састојци:
500 г киселог купуса
500 г кромпира
300 г свињског врата или димљених кобасица
2 главице црног лука
1 кашика масти или уља
1 кашика алеве паприке
Со и бибер по укусу
Припрема:
Огулите кромпир и исеците га на колутове. Лук такође насецкајте на танке колутове.
У тигању на масти пропржите лук док не омекша, па додајте алеву паприку и промешајте.
У ватросталну посуду или плех за печење поређајте слојеве: прво кромпир, затим кисели купус, па комаде меса или кобасице. Преко сваког слоја поспите пржени лук. Понављајте док не потрошите састојке.
Прелијте са мало воде или супе и покријте алуминијумском фолијом.
Пеците у рерни загрејаној на 200 °Ц око 1,5 сат. Пред крај печења скините фолију како би се формирала хрскава корица.
Резултат је сочно, мирисно јело које греје душу и враћа заборављени шарм старинских рецепата. Послужите га уз чашу домаћег вина и уживајте у укусу традиције!