Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО ПРИПРЕМИТИ ДОМАЋЕ САРДИНЕ У ТЕГЛИ Лак и економичан рецепт за добро здравље и јак имунитет

31.10.2024. 13:22 13:37
Пише:
сардине
Фото: Ilustracija pixabay

Када се зима приближава, припрема домаћих зимница постаје омиљена традиција у многим домаћинствима.

Једна од најпопуларнијих посластица су домаће сардине у тегли, које не само да су укусне, већ и веома корисне за здравље, јер јачају имунитет. Овај рецепт је економичан и једноставан, а идеалан је за све који желе да уживају у рибљим деликатесама током хладних месеци.

Зашто домаће сардине?
 

Сардине су богате омега-3 масним киселинама, витаминима Д и Б12, као и минералима попут калцијума и селена. Конзумација сардина може побољшати здравље срца, смањити ризик од упалних стања и побољшати функцију мозга. Када их припремите код куће, знате тачно шта једете и можете контролисати састојке.

Састојци:

- 1 кг свежих сардина
- 500 мл сунцокретовог или маслиновог уља
- Со по укусу
- 1-2 чена белог лука (опционо)
- Ловоров лист (опционо)
- Бибер у зрну (опционо)

Припрема:

За почетак, припремите сардине. Добро их оперите под млазом хладне воде и очистите од унутрашњости, ако је потребно. Затим их посолите и оставите да одстоје око 30 минута. Ово ће помоћи да сардине упију со и побољшају укус.

У међувремену, припремите тегле. Стерилизујте их тако што ћете их опрати врућом водом или ставити у рерну на 100°Ц на 10-15 минута. Овај корак је кључан како би се осигурало да сардине остану свеже током зиме.

Када су сардине спремне, ставите уље у шерпу и загрејте га. Не треба да прокува, већ да буде довољно топло да сардине могу да се крчкају. У тигањ додајте сардине пажљиво, у слојевима, додајући по мало белог лука, ловора и бибера ако их користите. Крчкајте сардине на лаганој ватри око 20-30 минута, док не постану мекане и златно смеђе.

Када су сардине готове, пажљиво их пребаците у припремљене тегле. Прелијте их врућим уљем тако да буду потпуно потопљене. Затворите тегле чврсто поклопцима и оставите да се охладе на собној температури пре него што их одложите у хладњак или на тамно и хладно место.

Уживајте у домаћим сардинама
Домаће сардине у тегли су савршен додатак разним јелима или ужина. Можете их сервирати на хлебу са мало лимуновог сока, додавати у салате или користити као додатак пастама. Ове крчкане деликатесе не само да ће вас загрејати током хладних месеци, већ ће и ојачати ваш имунитет. Припремите их у довољној количини и уживајте у здрављу које доносе свежина и домаћа традиција!

Извор:
Србија данас
Пише:
Пошаљите коментар
(ФОТО, ВИДЕО) Промена је невероватна! Британка 70 ДАНА ЈЕЛА САМО САРДИНЕ: Нисам морала да трчим до фрижидера

МИСЛИЛИ СУ ДА ЈЕ НАЧИСТО ПОЛУДЕЛА

hrana

(ФОТО, ВИДЕО) Промена је невероватна! Британка 70 ДАНА ЈЕЛА САМО САРДИНЕ: Нисам морала да трчим до фрижидера

27.09.2024. 22:05 22:21
ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Избегавајте сардине у широком луку ако имате ове три болести

ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ Избегавајте сардине у широком луку ако имате ове три болести

07.08.2024. 14:19 14:33