Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO PRIPREMITI DOMAĆE SARDINE U TEGLI Lak i ekonomičan recept za dobro zdravlje i jak imunitet

31.10.2024. 13:22 13:37
Piše:
сардине
Foto: Ilustracija pixabay

Kada se zima približava, priprema domaćih zimnica postaje omiljena tradicija u mnogim domaćinstvima.

Jedna od najpopularnijih poslastica su domaće sardine u tegli, koje ne samo da su ukusne, već i veoma korisne za zdravlje, jer jačaju imunitet. Ovaj recept je ekonomičan i jednostavan, a idealan je za sve koji žele da uživaju u ribljim delikatesama tokom hladnih meseci.

Zašto domaće sardine?
 

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima D i B12, kao i mineralima poput kalcijuma i selena. Konzumacija sardina može poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od upalnih stanja i poboljšati funkciju mozga. Kada ih pripremite kod kuće, znate tačno šta jedete i možete kontrolisati sastojke.

Sastojci:

- 1 kg svežih sardina
- 500 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
- So po ukusu
- 1-2 čena belog luka (opciono)
- Lovorov list (opciono)
- Biber u zrnu (opciono)

Priprema:

Za početak, pripremite sardine. Dobro ih operite pod mlazom hladne vode i očistite od unutrašnjosti, ako je potrebno. Zatim ih posolite i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Ovo će pomoći da sardine upiju so i poboljšaju ukus.

U međuvremenu, pripremite tegle. Sterilizujte ih tako što ćete ih oprati vrućom vodom ili staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta. Ovaj korak je ključan kako bi se osiguralo da sardine ostanu sveže tokom zime.

Kada su sardine spremne, stavite ulje u šerpu i zagrejte ga. Ne treba da prokuva, već da bude dovoljno toplo da sardine mogu da se krčkaju. U tiganj dodajte sardine pažljivo, u slojevima, dodajući po malo belog luka, lovora i bibera ako ih koristite. Krčkajte sardine na laganoj vatri oko 20-30 minuta, dok ne postanu mekane i zlatno smeđe.

Kada su sardine gotove, pažljivo ih prebacite u pripremljene tegle. Prelijte ih vrućim uljem tako da budu potpuno potopljene. Zatvorite tegle čvrsto poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi pre nego što ih odložite u hladnjak ili na tamno i hladno mesto.

Uživajte u domaćim sardinama
Domaće sardine u tegli su savršen dodatak raznim jelima ili užina. Možete ih servirati na hlebu sa malo limunovog soka, dodavati u salate ili koristiti kao dodatak pastama. Ove krčkane delikatese ne samo da će vas zagrejati tokom hladnih meseci, već će i ojačati vaš imunitet. Pripremite ih u dovoljnoj količini i uživajte u zdravlju koje donose svežina i domaća tradicija!

Izvor:
Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar
(FOTO, VIDEO) Promena je neverovatna! Britanka 70 DANA JELA SAMO SARDINE: Nisam morala da trčim do frižidera

MISLILI SU DA JE NAČISTO POLUDELA

hrana

(FOTO, VIDEO) Promena je neverovatna! Britanka 70 DANA JELA SAMO SARDINE: Nisam morala da trčim do frižidera

27.09.2024. 22:05 22:21
LEKARI UPOZORAVAJU Izbegavajte sardine u širokom luku ako imate ove tri bolesti

LEKARI UPOZORAVAJU Izbegavajte sardine u širokom luku ako imate ove tri bolesti

07.08.2024. 14:19 14:33