Кад тањири укусно "процветају"
Цвеће се углавном користи као украс, а оно је притом и јестиво и хранљииво.
Листа јестивог цвећа је прилично дугачка: руже, лаванда, тратинчице, кадифе, маслачци, љубичице, сунцокрети, јоргован, каранфили и лале су најзаступљеније јестиве врсте, које могу да се нађу у готово сваком овдашњем врту или башти.
Осим њих, у кулинарству може да се користи и цвеће свих зачинских биљака – рузмарина, кадуље, босиљка, белог лука...
Важно је притом поменути да, иако јестиво цвеће расте чак и самоникло у урбаним срединама, брање на таквим местима се баш и не препоручује.
Тачније, савет је да се бере само ако ће завршити у вази, али никако на тањиру.
Цвеће које планирате да конзумирате би требало брати што даље од насељених подручја и саобраћајница.
Након брања, цветове би требало потопити у хладну воду у коју се може додати и мало соли, а потом их треба просушити на папирном убрусу.
После чишћења, цветови су спремни за додавање јелима – како слатким, тако и сланим.
Притом, цвећем можете да украсите и различите напитке. Најбољи ефекат се добија кад се цвеће стави у калупе за лед, долије се затим вода и на крају заледи.
Цветне коцкице леда могу да се користе у коктелима, леденом чају и соковима.