Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kad tanjiri ukusno "procvetaju"

14.08.2018. 11:07 11:13
Piše:
Foto: pixabay.com

Cveće se uglavnom koristi kao ukras, a ono je pritom i jestivo i hranljiivo.

Lista jestivog cveća je prilično dugačka: ruže, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i lale su najzastupljenije jestive vrste, koje mogu da se nađu u gotovo svakom ovdašnjem vrtu ili bašti.

Osim njih, u kulinarstvu može da se koristi i cveće svih začinskih biljaka – ruzmarina, kadulje, bosiljka, belog luka...

Važno je pritom pomenuti da, iako jestivo cveće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mestima se baš i ne preporučuje.

Tačnije, savet je da se bere samo ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru.

Cveće koje planirate da konzumirate bi trebalo brati što dalje od naseljenih područja i saobraćajnica.

Nakon branja, cvetove bi trebalo potopiti u hladnu vodu u koju se može dodati i malo soli, a potom ih treba prosušiti na papirnom ubrusu.

Posle čišćenja, cvetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim.

Pritom, cvećem možete da ukrasite i različite napitke. Najbolji efekat se dobija kad se cveće stavi u kalupe za led, dolije se zatim voda i na kraju zaledi.

Cvetne kockice leda mogu da se koriste u koktelima, ledenom čaju i sokovima.

Piše:
Pošaljite komentar