Kad tanjiri ukusno "procvetaju"
Cveće se uglavnom koristi kao ukras, a ono je pritom i jestivo i hranljiivo.
Lista jestivog cveća je prilično dugačka: ruže, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i lale su najzastupljenije jestive vrste, koje mogu da se nađu u gotovo svakom ovdašnjem vrtu ili bašti.
Osim njih, u kulinarstvu može da se koristi i cveće svih začinskih biljaka – ruzmarina, kadulje, bosiljka, belog luka...
Važno je pritom pomenuti da, iako jestivo cveće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mestima se baš i ne preporučuje.
Tačnije, savet je da se bere samo ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjiru.
Cveće koje planirate da konzumirate bi trebalo brati što dalje od naseljenih područja i saobraćajnica.
Nakon branja, cvetove bi trebalo potopiti u hladnu vodu u koju se može dodati i malo soli, a potom ih treba prosušiti na papirnom ubrusu.
Posle čišćenja, cvetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim.
Pritom, cvećem možete da ukrasite i različite napitke. Najbolji efekat se dobija kad se cveće stavi u kalupe za led, dolije se zatim voda i na kraju zaledi.
Cvetne kockice leda mogu da se koriste u koktelima, ledenom čaju i sokovima.