KAD ENGLEZ NAPRAVI SRPSKU GIBANICU Pogledajte pomalo NEOBIČAN RECEPT za ovo čuveno jelo, ali „na veganski“ (VIDEO)
Na Instagramu možete da pronađete odličan recept za pravu gibanicu, ali posnu. Kreator recepta je jedan mladi Englez.
„Otkud jednom Englezu ideja da pravi gibanicu“, pitate se. Stvari postaju mnogo jasnije ako se ima u vidu da je u pitanju momak čiji su roditelji sa Balkana, odnosno iz Crne Gore.
Mladi Filip Zečević je odrastao u Engleskoj i kaže da mu je kada je bio mlađi teško padalo što se među vršnjacima osećao drugačijim, jer je bio dete imigranata.
Kaže međutim da je kada je odrastao počeo da ceni svoje poreklo i da uživa u posetama balkanskom podneblju. Osim lepota rodne Crne Gore, Filip priznaje da obožava balkansku kuhinju i da ne propušta priliku da priprema balkanske specijalitete.
Ne propušta priliku da u Londonu organizuje druženja i promo događaje na kojima služi i omiljena balkanska jela pripremljena na veganski način.
Njegov profil (@phitzee) i veb sajt su napravljeni, kako kaže, sa željom da inspiriše ljude da jedući više biljaka žive bolje, bilo da sami kuvaju ili jedu van kuće.
Ono po čemu je njegov kulinarski rad poseban je što sve priprema isključivo od biljnih namirnica.
Tako se Filip više nego uspešno oprobao i u pravljenju gibanice na veganski način.
Mladi kuvar vrlo samopouzdano tvrdi da njegova veganska verzija gibanice može da se meri sa tradicionalnom, kao i da mu je trebalo neko vreme da usavrši recept.
Na videu može da se prati njegov postupak filovanja i slaganja kora, a u nastavku donosimo spisak neophodnih sastojaka, ako odlučite da se okušate u pripremi, jer njegova gibanica izgleda zaista primamljivo.
Sastojci:
1 pakovanje kora (oko 450 g)
400 g sojinog jogurta
4 kašike maslinovog ulja
1 šolja kisele vode (250 g)
Oko 250 g izmrvljenog tofua (dimljenog ili običnog po želji)
Opciono: Malo dodatnog izrendanog biljnog sira po želji (ili pojačajte tofu)
Malo svežeg seckanog peršuna
So
Za premazivanje kora: 1/4 šolje kisele vode 1-2 kašike suncokretovog ulja
Opciono: nekoliko grumenčića mekog margarina za staviti odozgo na gibanicu pre pečenja.
Dnevnik/Telegraf