ЈЕДЕ ВАМ СЕ МОСКВА ШНИТ? Откривамо вам оригинални рецепт којем НЕЋЕТЕ ОДОЛЕТИ!
Ред слатког, ред сланог, ред здравог, ред мање здравог, јер није здраво уколико не постоји баланс, водиља је ауторке Инстаграм и Тикток налога „цоолинарство” Катарине Ивановић, једне од најпопуларнијих фуд-блогерки код нас.
На својим профилима дели сласне рецепте за различите прилике, а како нам је рекла, по природи је кративна и воли да ради све што укључује ту њену страну, па тако, између осталог, и кување. У њеној породици бака води главну реч у кухињи, а Катарина је сама чешће почела да припрема оброке 2020. године, када смо сви били код куће.
– У почетку сам углавном користила рецепте за посластице, касније сам прешла и на слана јела и тад сам схватила да је спремање хране укућанима и пријатељима нешто што ме искрено чини срећном, смирује ме и у томе заиста уживам – прича за „Дневников” Недељни ручак Катарина Ивановић. – Те исте 2020. године све што сам спремала, усликала бих. Пратила сам неколико фуд-блогера на друштвеним мрежама и помислила зашто и ја не бих поделила с другима свој рад, можда се некоме свиди. У марту 2021. почела сам да делим своје рецепте. Наравно, тада нисам ни помишљала да је креирање садржаја посао, већ је то за мене био само хоби у ком могу да испољим своју креативност. Почела сам да пратим трендове у којима је видео готово у потпуности заменио слике, па сам почела да снимам припрему рецепата и сада се првобитни хоби претворио у учење нечег новог и постао додатни посао, поред мог примарног.
Катарина сматра да храна, поготово она добра, доста утиче на расположење, углавном у позитивном смислу.
– Сигурно се сваком од нас десило да када смо нервозни узмемо нешто слатко, да се смиримо, што можда није најпаметнија опција, али свакако допринесе да се мало боље осећамо – истиче фуд-блогерка и додаје да спремање хране људима које волите такође доста доприноси бољем расположењу, јер је тај осећај, када видите да они уживају у храни коју сте им направили, непроцењив.
Катарина истиче да код куће највише воли да меси тесто и прави и украшава торте. Управо једну од торти припремила и нашим читаоцима - москва шнит.
В. Б.
Москва шнит
кора:
3 беланцета
3 кашике шећера
3 кашике млевених ораха
2 кашике млевених печених бланшираних бадема
1 кашика млевеног сувог кекса
1 кашика брашна
фил:
12 жуманаца
3 јајета
18 кашика шећера
500 г путера
50 г шећера
1 ванилин шећер
остало:
1/2 кг вишања
ананас из конзерве
брескве у компоту
250 г листића бадема
Праве се четири коре. Беланца умутити са шећером у чврст шне. Додати остале састојке и полако умешати шпатулом, да беланца не спласну. Излити смесу у калуп (28x28 цм) и пећи 15 минута на 180-200 степени (у зависности од јачине шпорета).
Фил се прави од три смесе које се спајају у једну и тако се добија шампонез крем. Путер се пенасто умути, по оригиналном рецепту 100 грама путера иде у умућена жуманца и све заједно се кува на пари, а осталих 400 грама се пенасто умути. Ја сам свих 500 грама путера пенасто умутила. Жуманца се умуте пенасто са 15 кашика шећера и кувају на пари док се не згусну, неких 20 минута. У другој посуди умутите три беланцета са три кашике шећера у чврст шне. Ушпинујте 50 г шећера са 50 мл воде и постепено додајте у умућена беланца, све време мешајући. На крају у охлађену смесу са жуманцима додајте пенасто умућен путер и беланца и све добро сједините. Фил се после неколико сати стајања у фрижидеру стегне због путера, па можете торту да извадите на собну температуру, да фил мало попусти пре самог сечења.
Воће прокувајте, да би торта могла дуже да стоји. Ређати торту на следећи начин: на дно ставите кору, премажите је филом у танком слоју, равномерно поспите ананас и брескве, поново премажите фил да повеже воће, опет кора, фил, вишње, фил, трећа кора, фил, мало млевених бадема, кора и преко целе торте остатак фила. Листиће бадема истостирајте у рерни и поспите преко торте.