Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDE VAM SE MOSKVA ŠNIT? Otkrivamo vam originalni recept kojem NEĆETE ODOLETI!

14.01.2024. 10:30 14:32
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Red slatkog, red slanog, red zdravog, red manje zdravog, jer nije zdravo ukoliko ne postoji balans, vodilja je autorke Instagram i Tiktok naloga „coolinarstvo” Katarine Ivanović, jedne od najpopularnijih fud-blogerki kod nas.

Na svojim profilima deli slasne recepte za različite prilike, a kako nam je rekla, po prirodi je krativna i voli da radi sve što uključuje tu njenu stranu, pa tako, između ostalog, i kuvanje. U njenoj porodici baka vodi glavnu reč u kuhinji, a Katarina je sama češće počela da priprema obroke 2020. godine, kada smo svi bili kod kuće.

– U početku sam uglavnom koristila recepte za poslastice, kasnije sam prešla i na slana jela i tad sam shvatila da je spremanje hrane ukućanima i prijateljima nešto što me iskreno čini srećnom, smiruje me i u tome zaista uživam – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Katarina Ivanović. – Te iste 2020. godine sve što sam spremala, uslikala bih. Pratila sam nekoliko fud-blogera na društvenim mrežama i pomislila zašto i ja ne bih podelila s drugima svoj rad, možda se nekome svidi. U martu 2021. počela sam da delim svoje recepte. Naravno, tada nisam ni pomišljala da je kreiranje sadržaja posao, već je to za mene bio samo hobi u kom mogu da ispoljim svoju kreativnost. Počela sam da pratim trendove u kojima je video gotovo u potpunosti zamenio slike, pa sam počela da snimam pripremu recepata i sada se prvobitni hobi pretvorio u učenje nečeg novog i postao dodatni posao, pored mog primarnog.

Katarina smatra da hrana, pogotovo ona dobra, dosta utiče na raspoloženje, uglavnom u pozitivnom smislu.

– Sigurno se svakom od nas desilo da kada smo nervozni uzmemo nešto slatko, da se smirimo, što možda nije najpametnija opcija, ali svakako doprinese da se malo bolje osećamo – ističe fud-blogerka i dodaje da spremanje hrane ljudima koje volite takođe dosta doprinosi boljem raspoloženju, jer je taj osećaj, kada vidite da oni uživaju u hrani koju ste im napravili, neprocenjiv.

Katarina ističe da kod kuće najviše voli da mesi testo i pravi i ukrašava torte. Upravo jednu od torti pripremila i našim čitaocima - moskva šnit.

V. B.

 

Moskva šnit

kora: 

3 belanceta

3 kašike šećera

3 kašike mlevenih oraha

2 kašike mlevenih pečenih blanširanih badema

1 kašika mlevenog suvog keksa

1 kašika brašna

 

fil:

12 žumanaca

3 jajeta

18 kašika šećera

500 g putera

50 g šećera

1 vanilin šećer

 

ostalo:

1/2 kg višanja

ananas iz konzerve

breskve u kompotu

250 g listića badema

 

Prave se četiri kore. Belanca umutiti sa šećerom u čvrst šne. Dodati ostale sastojke i polako umešati špatulom, da belanca ne splasnu. Izliti smesu u kalup (28x28 cm) i peći 15 minuta na 180-200 stepeni (u zavisnosti od jačine šporeta).

Fil se pravi od tri smese koje se spajaju u jednu i tako se dobija šamponez krem. Puter se penasto umuti, po originalnom receptu 100 grama putera ide u umućena žumanca i sve zajedno se kuva na pari, a ostalih 400 grama se penasto umuti. Ja sam svih 500 grama putera penasto umutila. Žumanca se umute penasto sa 15 kašika šećera i kuvaju na pari dok se ne zgusnu, nekih 20 minuta. U drugoj posudi umutite tri belanceta sa tri kašike šećera u čvrst šne. Ušpinujte 50 g šećera sa 50 ml vode i postepeno dodajte u umućena belanca, sve vreme mešajući. Na kraju u ohlađenu smesu sa žumancima dodajte penasto umućen puter i belanca i sve dobro sjedinite. Fil se posle nekoliko sati stajanja u frižideru stegne zbog putera, pa možete tortu da izvadite na sobnu temperaturu, da fil malo popusti pre samog sečenja.

Voće prokuvajte, da bi torta mogla duže da stoji. Ređati tortu na sledeći način: na dno stavite koru, premažite je filom u tankom sloju, ravnomerno pospite ananas i breskve, ponovo premažite fil da poveže voće, opet kora, fil, višnje, fil, treća kora, fil, malo mlevenih badema, kora i preko cele torte ostatak fila. Listiće badema istostirajte u rerni i pospite preko torte.

Autor:
Pošaljite komentar
RECEPTI FUD-BLOGERA: DANILO PETROVIĆ Ukusno na zabavan način

RECEPTI FUD-BLOGERA: DANILO PETROVIĆ Ukusno na zabavan način

24.12.2023. 10:30 14:56
RECEPTI FUD-BLOGERA MARINE DEKAN: Kuvanje ljubav odmalena

RECEPTI FUD-BLOGERA MARINE DEKAN: Kuvanje ljubav odmalena

17.12.2023. 11:30 15:56
UKUSNA POSLASTICA ZA PET MINUTA! Ovu pitu s pudingom i višnjama ćete poželeti ODMAH da napravite

UKUSNA POSLASTICA ZA PET MINUTA! Ovu pitu s pudingom i višnjama ćete poželeti ODMAH da napravite

10.12.2023. 10:30 11:29