light rain
9°C
28.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗ ХИЛАНДАРСКОГ КУВАРА Рецепт за 3 чорбе које крепе, а идеалне су за ускршњи пост

28.02.2025. 17:15 17:24
Пише:
Извор:
ЖенаБлиц.рс
чорба
Фото: Ilustracija pixabay

Ускршњи пост почиње у понедељак 3. марта и траје 40 дана, све до Великог петка. Овај период није само време уздржавања од одређене хране, већ представља време за интроспекцију, молитву, добротворне активности и јачање вере.

Основни принцип поста је да се кроз одрицање и дисциплину постане свестан сопствених слабости, да се продуби духовна повезаност са Богом и да се учине дела љубави и милосрђа према ближњима.

Ускршњи пост, као и сваки други, подразумева одређене рестрикције у исхрани. Многима то прилагођавање није лако, али да ове године не би било тако, припремили смо вам дивне рецепте за супе и чорбе из Хиландарског кувара посне хране.

Потребно је:

- 1 шоља целера, ситно исецканог

- 1 кромпир

- 1/2 главице црног лука

- 2 кашике маслиновог уља

- 1 кашика брашна

- 1/2 кашичице млевене паприке

- со, бибер

- лимунов сок

Припрема:

Кромпир и лук очистити, ситно исећи, смешати са припремљеним целером и кувати док не омекша, уз постепено додавање воде.

Пропржити брашно на уљу, додати со, бибер и млевену паприку, досути воде да супа буде ретка и још је добро прокувати. На крају додати лимунов сок и ситно исецкан целеров лист.

Чорба од ситне рибе

Потребно је:

- 1 кг ситне рибе

- веза зелени

- главица црног лука

- црвена паприка

- брашно

- со

- ловоров лист

- першунов лист

Припрема:

Рибу опрати и очистити од пераја и дроба. Ставити у лонац са водом, мало посолити и кувати.

Барску рибу пропасирати. Посебно обарити везу зелени. Пропасирану рибу ставити у лонац и налити водом у којој се кувала риба.

Супа од спанаћа са орасима

Потребно је:

- 1-2 литре воде

- 300 г спанаћа

- кашика маргарина

- главица црног лука

- 50 г млевених ораха

- 2 кашике уља

- 2 кашике брашна

- со

Припрема:

Спанаћ и лук очистити, опрати, па самлети на машини за месо.

Угрејати маргарин и на њему пржити спанаћ и лук. Брашно испржити на уљу, да не буде тамно, додати орахе, воду и кратко прокувати. Све смешати, посолити, додати воде по потреби али не више од предвиђене укупине количине и кувати 10 минута.

На нашим Супер рецептима пронађите још укусних посних супа и чорбица.

Извор:
ЖенаБлиц.рс
Пише:
Пошаљите коментар
УСКРШЊИ ПОСТ ПОЧИЊЕ У ПОНЕДЕЉАК Ово су правила којих треба да се држите 7 недеља ТАКО ЋЕТЕ СПРЕМНО ДОЧЕКАТИ НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК

УСКРШЊИ ПОСТ ПОЧИЊЕ У ПОНЕДЕЉАК Ово су правила којих треба да се држите 7 недеља ТАКО ЋЕТЕ СПРЕМНО ДОЧЕКАТИ НАЈРАДОСНИЈИ ХРИШЋАНСКИ ПРАЗНИК

28.02.2025. 16:34 16:41