IZ HILANDARSKOG KUVARA Recept za 3 čorbe koje krepe, a idealne su za uskršnji post
Uskršnji post počinje u ponedeljak 3. marta i traje 40 dana, sve do Velikog petka. Ovaj period nije samo vreme uzdržavanja od određene hrane, već predstavlja vreme za introspekciju, molitvu, dobrotvorne aktivnosti i jačanje vere.
Osnovni princip posta je da se kroz odricanje i disciplinu postane svestan sopstvenih slabosti, da se produbi duhovna povezanost sa Bogom i da se učine dela ljubavi i milosrđa prema bližnjima.
Uskršnji post, kao i svaki drugi, podrazumeva određene restrikcije u ishrani. Mnogima to prilagođavanje nije lako, ali da ove godine ne bi bilo tako, pripremili smo vam divne recepte za supe i čorbe iz Hilandarskog kuvara posne hrane.
Potrebno je:
- 1 šolja celera, sitno iseckanog
- 1 krompir
- 1/2 glavice crnog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- 1/2 kašičice mlevene paprike
- so, biber
- limunov sok
Priprema:
Krompir i luk očistiti, sitno iseći, smešati sa pripremljenim celerom i kuvati dok ne omekša, uz postepeno dodavanje vode.
Propržiti brašno na ulju, dodati so, biber i mlevenu papriku, dosuti vode da supa bude retka i još je dobro prokuvati. Na kraju dodati limunov sok i sitno iseckan celerov list.
Čorba od sitne ribe
Potrebno je:
- 1 kg sitne ribe
- veza zeleni
- glavica crnog luka
- crvena paprika
- brašno
- so
- lovorov list
- peršunov list
Priprema:
Ribu oprati i očistiti od peraja i droba. Staviti u lonac sa vodom, malo posoliti i kuvati.
Barsku ribu propasirati. Posebno obariti vezu zeleni. Propasiranu ribu staviti u lonac i naliti vodom u kojoj se kuvala riba.
Supa od spanaća sa orasima
Potrebno je:
- 1-2 litre vode
- 300 g spanaća
- kašika margarina
- glavica crnog luka
- 50 g mlevenih oraha
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- so
Priprema:
Spanać i luk očistiti, oprati, pa samleti na mašini za meso.
Ugrejati margarin i na njemu pržiti spanać i luk. Brašno ispržiti na ulju, da ne bude tamno, dodati orahe, vodu i kratko prokuvati. Sve smešati, posoliti, dodati vode po potrebi ali ne više od predviđene ukupine količine i kuvati 10 minuta.
Na našim Super receptima pronađite još ukusnih posnih supa i čorbica.