Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZ HILANDARSKOG KUVARA Recept za 3 čorbe koje krepe, a idealne su za uskršnji post

28.02.2025. 17:15 17:24
Piše:
Izvor:
ŽenaBlic.rs
чорба
Foto: Ilustracija pixabay

Uskršnji post počinje u ponedeljak 3. marta i traje 40 dana, sve do Velikog petka. Ovaj period nije samo vreme uzdržavanja od određene hrane, već predstavlja vreme za introspekciju, molitvu, dobrotvorne aktivnosti i jačanje vere.

Osnovni princip posta je da se kroz odricanje i disciplinu postane svestan sopstvenih slabosti, da se produbi duhovna povezanost sa Bogom i da se učine dela ljubavi i milosrđa prema bližnjima.

Uskršnji post, kao i svaki drugi, podrazumeva određene restrikcije u ishrani. Mnogima to prilagođavanje nije lako, ali da ove godine ne bi bilo tako, pripremili smo vam divne recepte za supe i čorbe iz Hilandarskog kuvara posne hrane.

Potrebno je:

- 1 šolja celera, sitno iseckanog

- 1 krompir

- 1/2 glavice crnog luka

- 2 kašike maslinovog ulja

- 1 kašika brašna

- 1/2 kašičice mlevene paprike

- so, biber

- limunov sok

Priprema:

Krompir i luk očistiti, sitno iseći, smešati sa pripremljenim celerom i kuvati dok ne omekša, uz postepeno dodavanje vode.

Propržiti brašno na ulju, dodati so, biber i mlevenu papriku, dosuti vode da supa bude retka i još je dobro prokuvati. Na kraju dodati limunov sok i sitno iseckan celerov list.

Čorba od sitne ribe

Potrebno je:

- 1 kg sitne ribe

- veza zeleni

- glavica crnog luka

- crvena paprika

- brašno

- so

- lovorov list

- peršunov list

Priprema:

Ribu oprati i očistiti od peraja i droba. Staviti u lonac sa vodom, malo posoliti i kuvati.

Barsku ribu propasirati. Posebno obariti vezu zeleni. Propasiranu ribu staviti u lonac i naliti vodom u kojoj se kuvala riba.

Supa od spanaća sa orasima

Potrebno je:

- 1-2 litre vode

- 300 g spanaća

- kašika margarina

- glavica crnog luka

- 50 g mlevenih oraha

- 2 kašike ulja

- 2 kašike brašna

- so

Priprema:

Spanać i luk očistiti, oprati, pa samleti na mašini za meso.

Ugrejati margarin i na njemu pržiti spanać i luk. Brašno ispržiti na ulju, da ne bude tamno, dodati orahe, vodu i kratko prokuvati. Sve smešati, posoliti, dodati vode po potrebi ali ne više od predviđene ukupine količine i kuvati 10 minuta.

Na našim Super receptima pronađite još ukusnih posnih supa i čorbica.

Izvor:
ŽenaBlic.rs
Piše:
Pošaljite komentar
USKRŠNJI POST POČINJE U PONEDELJAK Ovo su pravila kojih treba da se držite 7 nedelja TAKO ĆETE SPREMNO DOČEKATI NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

USKRŠNJI POST POČINJE U PONEDELJAK Ovo su pravila kojih treba da se držite 7 nedelja TAKO ĆETE SPREMNO DOČEKATI NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

28.02.2025. 16:34 16:41