И ЗА ПОСТ И ЗА МРС Пробајте ове 3 савршене торте БЕЗ ЈАЈА И МЛЕКА
Ове феноменалне торте праве се без намирница животињског порекла и идеалне су за Ускршњи пост.
Ако,ипак, не постите, ништа вас не може спречити да их пробате јер су једноставно савршене!
Рецепти су једноставни, укус вам је познат, а састојци нису толико скупи.
Идеални колачи за леп недељни ручак, па чак и за Ускрс.
Шарена торта
500 грама шећера
500 грама млевених ораха
1 – 2 шоље воде
1 кашика какао праха
ружичаста боја
За глазуру:
150 грама шећера
100 грама какаа
2 врсте џема, по жељи
Укувати шећер са водом па додати орахе и кувати док се све добро не згусне. Скинути са ватре и масу поделити на три дела. Први део обојити какао прахом, други део нека остане бео, трећи обојити ружичастом бојом. Сто поквасити водом и изручити сва три дела торте па их растањити. Први лист, црни, премазати пекмезом. Други лист ставити преко и намазати другом врстом пекмеза. Трећи лист ставити преко па прелити глазуром од какаа коју треба направити овако: 150 грама шећера и 100 грама какаа. У шећер сипати мало воде па густо укувати. Додати какао и измешати. Скинути са ватре и мешати варјачом док се глазуре не згусне.
Можете је украсити посним шлагом или целу прелити чоколадом.
Посна реформ торта
650 грама млевених ораха
650 грама шећера
200 грама меда
18 кашика брашна
200 грама маргарина
6 штангли чоколаде за кување
6 кесица ванилин шећера
1, 5 кафена шоља киселе воде
1, 5 кафена шоља уља
1 прашак за пециво
2 кесе чоко пудинга
400 милилитара сојиног или бадемовог млека
100 г посне чоколаде
Кора: помешати 230 грама млевених ораха, 230 грама меда, 230 грама шећера, киселу воду, 3 штангле чоколаде, 3 кесице ванилин шећера, уље, 18 кашика брашна и кашичицу прашка за пециво. Кору пећи на 180 степени око 20 мин (10 мин турбо рерне).
Фил: ушпиновати 450 грама шећера са мало воде, додати 450 грама млевених ораха и 3 штангле отопљене чоколаде. Фил прохладити и помешати са 200 грама маргарина, три кесице ванилин шећера + крем пудинг који смо већ умутили.
Корицу можете исецкати и помешати са филом. Све ставити у калуп. А може се и корица исећи на три дела и филовати. Када се торта стегне прелити чоколадом (100 грама). Торта треба да одстоји 48 сати пре служења.
Посна добош торта
Коре:
150 г шећера у праху,
250 г брашна,
1/2 кашичице соде бикарбоне,
3 шољице меда,
3 шољице киселе воде.
Фил:
200 г кристал шећера,
250 г млевених ораха,
3 штангле растопљене чоколаде,
1 кесица ванилин шећера.
Розе фондан:
200 грама шећера у праху,
екстрат од малине
фигурице од фондана
Коре: У посуду ставити 250 грама брашна, 150 грама шећера у праху, 3 шољице меда, 3 шољице киселе воде и 1/2 кашичице соде бикарбоне. Све ово добро промешати па од ове масе испећи три коре и премазати филом.
Фил: Ушпиновати 200 грама кристал шећера са 1 чашом воде, додати 250 грама млевених ораха, 3 штангле растопљене чоколаде и 1 кесицу ванилин шећера, па све добро промешати и прохладити.
Филовану торту премазати розе фонданом. Фондан се прави на следећи начин: 200 грама шећера у праху умутити са пола чаше вруће воде, па додати неколико капи екстрата од малине. Украсити по жељи фигурицама од фондана.