I ZA POST I ZA MRS Probajte ove 3 savršene torte BEZ JAJA I MLEKA
Ove fenomenalne torte prave se bez namirnica životinjskog porekla i idealne su za Uskršnji post.
Ako,ipak, ne postite, ništa vas ne može sprečiti da ih probate jer su jednostavno savršene!
Recepti su jednostavni, ukus vam je poznat, a sastojci nisu toliko skupi.
Idealni kolači za lep nedeljni ručak, pa čak i za Uskrs.
Šarena torta
500 grama šećera
500 grama mlevenih oraha
1 – 2 šolje vode
1 kašika kakao praha
ružičasta boja
Za glazuru:
150 grama šećera
100 grama kakaa
2 vrste džema, po želji
Ukuvati šećer sa vodom pa dodati orahe i kuvati dok se sve dobro ne zgusne. Skinuti sa vatre i masu podeliti na tri dela. Prvi deo obojiti kakao prahom, drugi deo neka ostane beo, treći obojiti ružičastom bojom. Sto pokvasiti vodom i izručiti sva tri dela torte pa ih rastanjiti. Prvi list, crni, premazati pekmezom. Drugi list staviti preko i namazati drugom vrstom pekmeza. Treći list staviti preko pa preliti glazurom od kakaa koju treba napraviti ovako: 150 grama šećera i 100 grama kakaa. U šećer sipati malo vode pa gusto ukuvati. Dodati kakao i izmešati. Skinuti sa vatre i mešati varjačom dok se glazure ne zgusne.
Možete je ukrasiti posnim šlagom ili celu preliti čokoladom.
Posna reform torta
650 grama mlevenih oraha
650 grama šećera
200 grama meda
18 kašika brašna
200 grama margarina
6 štangli čokolade za kuvanje
6 kesica vanilin šećera
1, 5 kafena šolja kisele vode
1, 5 kafena šolja ulja
1 prašak za pecivo
2 kese čoko pudinga
400 mililitara sojinog ili bademovog mleka
100 g posne čokolade
Kora: pomešati 230 grama mlevenih oraha, 230 grama meda, 230 grama šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Koru peći na 180 stepeni oko 20 min (10 min turbo rerne).
Fil: ušpinovati 450 grama šećera sa malo vode, dodati 450 grama mlevenih oraha i 3 štangle otopljene čokolade. Fil prohladiti i pomešati sa 200 grama margarina, tri kesice vanilin šećera krem puding koji smo već umutili.
Koricu možete iseckati i pomešati sa filom. Sve staviti u kalup. A može se i korica iseći na tri dela i filovati. Kada se torta stegne preliti čokoladom (100 grama). Torta treba da odstoji 48 sati pre služenja.
Posna doboš torta
Kore:
150 g šećera u prahu,
250 g brašna,
1/2 kašičice sode bikarbone,
3 šoljice meda,
3 šoljice kisele vode.
Fil:
200 g kristal šećera,
250 g mlevenih oraha,
3 štangle rastopljene čokolade,
1 kesica vanilin šećera.
Roze fondan:
200 grama šećera u prahu,
ekstrat od maline
figurice od fondana
Kore: U posudu staviti 250 grama brašna, 150 grama šećera u prahu, 3 šoljice meda, 3 šoljice kisele vode i 1/2 kašičice sode bikarbone. Sve ovo dobro promešati pa od ove mase ispeći tri kore i premazati filom.
Fil: Ušpinovati 200 grama kristal šećera sa 1 čašom vode, dodati 250 grama mlevenih oraha, 3 štangle rastopljene čokolade i 1 kesicu vanilin šećera, pa sve dobro promešati i prohladiti.
Filovanu tortu premazati roze fondanom. Fondan se pravi na sledeći način: 200 grama šećera u prahu umutiti sa pola čaše vruće vode, pa dodati nekoliko kapi ekstrata od maline. Ukrasiti po želji figuricama od fondana.