ЕВО КАКО ДА НАПРАВИТЕ САВРШЕНЕ ПИХТИЈЕ Припремају се на Крстовдан, а једу на Богојављење ХЛАДНО ПРЕДЈЕЛО УЗ КИСЕЛИ КУПУС И РАКИЈУ
Месо се кува са бибером, луком, шаргарепом и ловоровим листом док не постане довољно мекано да се одваја од костију...
Пихтије које се припремају на Крстовдан остављају се за Богојављење, а такође имају важно место на трпези за Светог Јована.
Међутим, пихтије су се нашле на листи "15 најгорих српских јела" коју је објавио "TasteAtlas".
Ово традиционално српско јело прави се од јефтинијих делова свињског меса, као што су глава, коленица или скочни зглоб. Месо се кува са бибером, луком, шаргарепом и ловоровим листом док не постане довољно мекано да се одваја од костију. Заједно са темељцем, месо се ставља у чиније које се оставе да се охладе и стегну.
Пихтије се служе хладне, нарезане, као пређело, уз кисело поврће и чашицу ракије.
Припремите састојке унапред како бисте сутра могли да се посветите овом вишесатном кулинарском задатку.
Састојци:
већа димљена свињска коленица
2 свеже свињске ногице
2 димљене свињске ногице
500 г јунећег рибића
2 листа ловора
пола кесице бибера у зрну
велика главица белог лука
со
вода
Припрема:
Оперите свињске ногице и коленицу, ставите их у лонац, додајте јунећи рибић, ловор и бибер, па прелијте водом. Кувајте на тихој ватри док месо не омекша и почне да се одваја од костију.
Оставите да се прохлади, па процедите течност и поново је ставите у дубљи суд да проври.
Одвојите месо и кожуру од костију, па ситно исецкајте, као и месо од јунећег рибића. Месо (и исецкану кожуру, ако волите) распоредите по дну посуде у којој ће се правити пихтије.
Прокључалу течност прелијте преко меса, проверите да ли се добро лепи. Ако желите чвршће пихтије, немојте додавати воду, већ скините са ватре и у течност ставите ситно исецкан бели лук и со по укусу.
Ако желите мекше пихтије, долијте још воде и оставите да проври.
Добро промешајте и прелијте течношћу преко меса у посуди. Оставите да се охлади, а затим ставите у фрижидер да одстоји преко ноћи.
Сутрадан скините слој масти са површине пихтија кашиком, поспите алевом или љутом паприком, исеците и сервирајте.
Пихтије су савршене уз проју и кисели купус.
(Alo.rs)