EVO KAKO DA NAPRAVITE SAVRŠENE PIHTIJE Pripremaju se na Krstovdan, a jedu na Bogojavljenje HLADNO PREDJELO UZ KISELI KUPUS I RAKIJU
Meso se kuva sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane dovoljno mekano da se odvaja od kostiju...
Pihtije koje se pripremaju na Krstovdan ostavljaju se za Bogojavljenje, a takođe imaju važno mesto na trpezi za Svetog Jovana.
Međutim, pihtije su se našle na listi "15 najgorih srpskih jela" koju je objavio "TasteAtlas".
Ovo tradicionalno srpsko jelo pravi se od jeftinijih delova svinjskog mesa, kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se kuva sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane dovoljno mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se ostave da se ohlade i stegnu.
Pihtije se služe hladne, narezane, kao pređelo, uz kiselo povrće i čašicu rakije.
Pripremite sastojke unapred kako biste sutra mogli da se posvetite ovom višesatnom kulinarskom zadatku.
Sastojci:
veća dimljena svinjska kolenica
2 sveže svinjske nogice
2 dimljene svinjske nogice
500 g junećeg ribića
2 lista lovora
pola kesice bibera u zrnu
velika glavica belog luka
so
voda
Priprema:
Operite svinjske nogice i kolenicu, stavite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lovor i biber, pa prelijte vodom. Kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Ostavite da se prohladi, pa procedite tečnost i ponovo je stavite u dublji sud da provri.
Odvojite meso i kožuru od kostiju, pa sitno iseckajte, kao i meso od junećeg ribića. Meso (i iseckanu kožuru, ako volite) rasporedite po dnu posude u kojoj će se praviti pihtije.
Proključalu tečnost prelijte preko mesa, proverite da li se dobro lepi. Ako želite čvršće pihtije, nemojte dodavati vodu, već skinite sa vatre i u tečnost stavite sitno iseckan beli luk i so po ukusu.
Ako želite mekše pihtije, dolijte još vode i ostavite da provri.
Dobro promešajte i prelijte tečnošću preko mesa u posudi. Ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan skinite sloj masti sa površine pihtija kašikom, pospite alevom ili ljutom paprikom, isecite i servirajte.
Pihtije su savršene uz proju i kiseli kupus.
(Alo.rs)