ДОРУЧАК захваљујући којем ЋЕТЕ БИТИ ПАМЕТНИЈИ: Ево којих 5 јела су најбољи за мозак
Нутриционисткиња са Харварда представила је резултате клиничког истраживања и открила која врста доручка је најбоља за мозак
Данас већина људи једе житарице, сендвиче и пецива за доручак, а допуњава их напитцима од кафе попут шејкова. Често су препуни шећера и угљених хидрата који изазивају брз скок шећера у крви након чега следи нагли пад. Они такође доприносе неуроинфламацији која је повезана са маглом мозак и слабом концентрацијом, објашњава докторка.
Ума Наиду, нутриционисткиња са Харварда представила је резултате клиничког истраживања спроведеног на Харварду и открила која врста доручка је најбоља за мозак.
Истиче и да су то здравији избори који су и укусни и лаки за припрему. Иначе, истраживачким радом се бавила 20 година.
Она предлаже да дан започнете чашом воде након буђења, што спречава дехидрацију, али и анксиозност.
Затим изаберите неку од следећих опција, од којих је свака богата кључним хранљивим материјама и функционалним једињењима која промовишу бољу енергију, фокус и ментално здравље.
Храна за мозак
Чиа пудинг
„Садржи доста влакана, која одржавају здраве бактерије у цревима и смањују шансу за запаљење микробиома. Оптимизацијом комуникације између црева и мозга, овај доручак добро утиче и на расположење. Садржи омега -3 масне киселине које имају снажно антиинфламаторно дејство на мозак, што помаже у подизању расположења, регулисању стреса и одржавању концентрације и памћења“, каже докторка.
Пудинг се лако прави увече и оставите у фрижидеру преко ноћи. Помешајте три кашике чиа семенки са шољицом кокосовог млека (или другог незаслађеног млека по вашем избору), мало меда и прстохватом цимета и морске соли.
Ујутро додајте орахе, бобице и/или кокосове љуспице.
Кајгана, омлет или фритаја
„Јаја су пуна здравих масти, протеина и витамина који су неопходни за здрав мозак. Жуманце је, на пример, богато витамином Д и серотонином, који помажу у постизању оптималне равнотеже неуротрансмитера који регулишу расположење. Увек подстичем људе да бирајте јаја из слободног узгоја кад год је то могуће, како бисте унели најквалитетније и најчистије хранљиве материје“, наводи др Ума Наиду.
У својој првој књизи „Тако се храни ваш мозак“, докторка је поделила рецепт за фритају – припрема се у шољици, тако што се јаја помешају са мало млека, соли и бибера, а потом се смеса испече у микроталасној пећници неколико минута. По жељи се може додати мало беби-спанаћа или кеља.
Такође, можете слободно доручковати и класичну кајгану или јаја.
Тофу
„Тофу је одличан протеин који је богат триптофаном и сојиним изофлавонима, за које је доказано да смањују симптоме депресије“, каже Наиду.
Зелени смути
Светло зелена смути је брз и лак начин да започнете дан са влакнима и фолатом.
„Фолат нам је потребан за производњу неуротрансмитера у мозгу — недостатак фолата је умешан у низ психијатријских стања, укључујући депресију, док су оптимални нивои повезани са побољшаним расположењем“, објашњава др Ума Наиду.
Ставите мало лиснатог поврћа у блендер, попут спанаћа, додајте бобице или боровнице, мало протеина у праху и мало семенки конопље и путер од бадема или кикирикија за још хранљивију верзију.
„Избегавајте да додајете превише воћа или било каквог воћног сока, како бисте одржали низак ниво шећера и избегли нарушавање микробиома или повећање нивоа шећера у крви. То ће вас само уморити“, објашњава Ума.
Куркума лате
Иако није оброк сам по себи, лате од куркуме је хранљив напитак и савршен начин да започнете јутро.
Комбинујте своје омиљено незаслађено биљно млеко са куркумом и прстохватом црног бибера. Добићете моћно антиинфламаторно средство које помаже у смањењу симптома анксиозности, повећава енергију и рашчишћава „маглу“ у мозгу, те побољшава фокус и концентрацију.
Krstarica.rs/ Дневник