ДОМАЋИ СОК ОД ВИШАЊА по рецепту наших бака БЕЗ КОНЗЕРВАНСА: Незаобилазан освежавајући напитак

Ово је најздравија варијанта домаћег сока. Свако лето смо га пили, припремале су нам га наше баке...
v
Фото: Pixabay.com

Сок од вишње је незаобилазан напитак током врелих летњих дана. Прави се на разне начине, а ми вам предлажемо најздравију варијанту сока без конзерванса.

Обрадујте себе и своје укућане, уз помоћ овог старинског, домаћег рецепта...

За домаћи сок од вишања вам је потребно:

- 3 кг вишања

- 1,5 л воде

- 40 гр лимунтуса

- шећер (колико литара течности- толико килограма шећера)

Припрема:

Очистите вишње и оперите их.

Ставите их у једну велику посуду, па преко њих наспите воде и додајте лимунтус.

Гњечите их рукама све док не избаците кошчицеиз сваке вишње.

Тако изгњечене вишње оставите да стоје пуна 24 сата, а затим их процедите (кроз металну цедиљку или газу, зависи да ли волите да остане мало меса у соку).

На добијену количину сока додајте исту количину шећера (рецимо ако сте добили 5л сока, додајте 5кг шећера).

Сок ставите на ринглу, на јаку ватру, и за време загревања мешајте да се шећер истопи. Пустите да сок прокључа само једном (око 2 минута кључања), а затим га оставите да се охлади.

Када сок од вишања буде довољно хладан, сипајте га у стаклене флаше и одложите у фрижидер или на неко друго хладно и суво место.

Стил/ курир.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести