ДОМАЋИ СОК ОД ВИШАЊА по рецепту наших бака БЕЗ КОНЗЕРВАНСА: Незаобилазан освежавајући напитак
Ово је најздравија варијанта домаћег сока.
Свако лето смо га пили, припремале су нам га наше баке...
Сок од вишње је незаобилазан напитак током врелих летњих дана. Прави се на разне начине, а ми вам предлажемо најздравију варијанту сока без конзерванса.
Обрадујте себе и своје укућане, уз помоћ овог старинског, домаћег рецепта...
За домаћи сок од вишања вам је потребно:
- 3 кг вишања
- 1,5 л воде
- 40 гр лимунтуса
- шећер (колико литара течности- толико килограма шећера)
Припрема:
Очистите вишње и оперите их.
Ставите их у једну велику посуду, па преко њих наспите воде и додајте лимунтус.
Гњечите их рукама све док не избаците кошчицеиз сваке вишње.
Тако изгњечене вишње оставите да стоје пуна 24 сата, а затим их процедите (кроз металну цедиљку или газу, зависи да ли волите да остане мало меса у соку).
На добијену количину сока додајте исту количину шећера (рецимо ако сте добили 5л сока, додајте 5кг шећера).
Сок ставите на ринглу, на јаку ватру, и за време загревања мешајте да се шећер истопи. Пустите да сок прокључа само једном (око 2 минута кључања), а затим га оставите да се охлади.
Када сок од вишања буде довољно хладан, сипајте га у стаклене флаше и одложите у фрижидер или на неко друго хладно и суво место.
Стил/ kurir.rs/ Дневник