DOMAĆI SOK OD VIŠANJA po receptu naših baka BEZ KONZERVANSA: Nezaobilazan osvežavajući napitak
Ovo je najzdravija varijanta domaćeg soka.
Svako leto smo ga pili, pripremale su nam ga naše bake...
Sok od višnje je nezaobilazan napitak tokom vrelih letnjih dana. Pravi se na razne načine, a mi vam predlažemo najzdraviju varijantu soka bez konzervansa.
Obradujte sebe i svoje ukućane, uz pomoć ovog starinskog, domaćeg recepta...
Za domaći sok od višanja vam je potrebno:
- 3 kg višanja
- 1,5 l vode
- 40 gr limuntusa
- šećer (koliko litara tečnosti- toliko kilograma šećera)
Priprema:
Očistite višnje i operite ih.
Stavite ih u jednu veliku posudu, pa preko njih naspite vode i dodajte limuntus.
Gnječite ih rukama sve dok ne izbacite koščiceiz svake višnje.
Tako izgnječene višnje ostavite da stoje puna 24 sata, a zatim ih procedite (kroz metalnu cediljku ili gazu, zavisi da li volite da ostane malo mesa u soku).
Na dobijenu količinu soka dodajte istu količinu šećera (recimo ako ste dobili 5l soka, dodajte 5kg šećera).
Sok stavite na ringlu, na jaku vatru, i za vreme zagrevanja mešajte da se šećer istopi. Pustite da sok proključa samo jednom (oko 2 minuta ključanja), a zatim ga ostavite da se ohladi.
Kada sok od višanja bude dovoljno hladan, sipajte ga u staklene flaše i odložite u frižider ili na neko drugo hladno i suvo mesto.
Stil/ kurir.rs/ Dnevnik