clear sky
16°C
29.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Да нико не остане гладан! ЕВО КАКО ДА ИЗРАЧУНАТЕ ТАЧНУ КОЛИЧИНУ МЕСА ПО ОСОБИ Морате водити рачуна и о овим стварима

29.04.2025. 16:15 16:30
Пише:
Извор:
Нет.хр
роштиљ
Фото: Ilustracija pixabay

Припрема хране за већа славља никад није једноставан посао.

Треба узети јако пуно тога у обзир, од преференција гостију до тога ко ће јести пре, а ко касније. Можда је најтеже проценити довољну количину меса за роштиљ, с обзиром на све опције које мислите послуживати. Хоће ли понестати салате, хлеба или оно најгоре – меса? Истражили смо како одредити тачну количину меса за роштиљ.

Која је стандардна количина меса по особи?

Пре него што се баците на куповину и маринирање меса, треба да одредите колико људи планирате нахранити. Када припремате роштиљ, обично се рачуна на 300 до 400 грама сировог меса по особи. Важно је имати на уму да се месо током печења смањује, односно губи око 30% тежине, па је препоручљиво узети нешто већу количину. Врста меса такође игра велику улогу у одређивању потребне количине:

За месо без костију, попут свињског врата или царског меса – 300 грама по особи.

За месо с костима, попут котлета – 400 грама по особи.

За пилетину (која има тенденцију да се брже осуши и смањи у тежини током печења) – 500 грама по особи.

Планирање роштиља за 10 људи

На пример, ако ћете роштиљати за 10 људи, нећете погрешити ако узмете 4 килограма разног меса, од пилећих крилаца до царског. Узмите у обзир само однос меса и неће бити гладних нити ће се бацити.

О прилозима и демографији

Друга ствар о којој треба да размишљате је количина и врста прилога. Нека храна је заситнија од друге, па ће и то одредити колико ће се меса појести. Ако од прилога послужујете печени кромпир, ваши гости неће јести толико меса, за разлику од послуживања с другим прилозима попут салате од краставаца у јогурту или црвене пиринчане салате.

Задња ствар о којој треба размишљати је и демографија. Није исто хранити две четворочлане породице с децом која су избирљивија и осморо пријатеља којима је нормално појести пола киле меса самостално. О овоме ће зависити и врста меса коју узимате – ако знате да ваши гости не једу, на пример, свињетину, томе треба прилагодити однос.

 

Извор:
Нет.хр
Пише:
Пошаљите коментар
КИША ЋЕ ПОГАСИТИ РОШТИЉЕ! СТИЖУ ПЉУСКОВИ ЗА ПРАЗНИКЕ У овим деловима земље 1. и 2. маја промена времена прети да поквари планове
с

КИША ЋЕ ПОГАСИТИ РОШТИЉЕ! СТИЖУ ПЉУСКОВИ ЗА ПРАЗНИКЕ У овим деловима земље 1. и 2. маја промена времена прети да поквари планове

29.04.2025. 12:18 12:33
КОЈЕ  ЈЕ НАЈГОРЕ МЕСО КОЈЕ МОЖЕТЕ СТАВИТИ НА РОШТИЉ! Поведите рачуна 1. маја, грешка може да погорша здравље
s

КОЈЕ  ЈЕ НАЈГОРЕ МЕСО КОЈЕ МОЖЕТЕ СТАВИТИ НА РОШТИЉ! Поведите рачуна 1. маја, грешка може да погорша здравље

28.04.2025. 16:34 16:43