Da niko ne ostane gladan! EVO KAKO DA IZRAČUNATE TAČNU KOLIČINU MESA PO OSOBI Morate voditi računa i o ovim stvarima
Priprema hrane za veća slavlja nikad nije jednostavan posao.
Treba uzeti jako puno toga u obzir, od preferencija gostiju do toga ko će jesti pre, a ko kasnije. Možda je najteže proceniti dovoljnu količinu mesa za roštilj, s obzirom na sve opcije koje mislite posluživati. Hoće li ponestati salate, hleba ili ono najgore – mesa? Istražili smo kako odrediti tačnu količinu mesa za roštilj.
Koja je standardna količina mesa po osobi?
Pre nego što se bacite na kupovinu i mariniranje mesa, treba da odredite koliko ljudi planirate nahraniti. Kada pripremate roštilj, obično se računa na 300 do 400 grama sirovog mesa po osobi. Važno je imati na umu da se meso tokom pečenja smanjuje, odnosno gubi oko 30% težine, pa je preporučljivo uzeti nešto veću količinu. Vrsta mesa takođe igra veliku ulogu u određivanju potrebne količine:
Za meso bez kostiju, poput svinjskog vrata ili carskog mesa – 300 grama po osobi.
Za meso s kostima, poput kotleta – 400 grama po osobi.
Za piletinu (koja ima tendenciju da se brže osuši i smanji u težini tokom pečenja) – 500 grama po osobi.
Planiranje roštilja za 10 ljudi
Na primer, ako ćete roštiljati za 10 ljudi, nećete pogrešiti ako uzmete 4 kilograma raznog mesa, od pilećih krilaca do carskog. Uzmite u obzir samo odnos mesa i neće biti gladnih niti će se baciti.
O prilozima i demografiji
Druga stvar o kojoj treba da razmišljate je količina i vrsta priloga. Neka hrana je zasitnija od druge, pa će i to odrediti koliko će se mesa pojesti. Ako od priloga poslužujete pečeni krompir, vaši gosti neće jesti toliko mesa, za razliku od posluživanja s drugim prilozima poput salate od krastavaca u jogurtu ili crvene pirinčane salate.
Zadnja stvar o kojoj treba razmišljati je i demografija. Nije isto hraniti dve četvoročlane porodice s decom koja su izbirljivija i osmoro prijatelja kojima je normalno pojesti pola kile mesa samostalno. O ovome će zavisiti i vrsta mesa koju uzimate – ako znate da vaši gosti ne jedu, na primer, svinjetinu, tome treba prilagoditi odnos.