clear sky
18°C
21.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦЕО ЖИВОТ ЈЕ КУВАТЕ А НИСТЕ ЗНАЛИ ДА ПЕЧЕНА ШАРГАРЕПА МОЖЕ БИТИ ОВАКО ДОБРА! Примените овај кулинарски трик и више никада нећете правити другачију

20.03.2025. 18:33 18:44
Пише:
Извор:
Dnevnik/Mirror.co.uk
мрква
Фото: pexels/Ilustracija

Шаргарепа је права нутритивна ризница – богата је влакнима, каротеноидима, калијумом и витамином Ц, што је чини савезником здраве коже, оштрог вида и јаког срца.

Али осим што је здрава, може бити и невероватно укусна! Уз овај стручни савет, ваша печена шаргарепа више неће бити бљутава, већ ће постати звезда сваког ручка.  

Кључна грешка коју сви правимо

Тајна савршено печене шаргарепе крије се у масноћи коју користите. Розмари Гил из Milk Street Kitchen-а открила је за The Express да већина људи од самог почетка греши. Њен трик? Уместо да користите само једну врсту масноће, комбинујте путер и маслиново уље.  

„Путер се у рерни лепо карамелизује, што шаргарепи даје слађи, орашасти укус – резултат је права чаролија“, објашњава Гил.  

Како да добијете савршену текстуру

Да би се шаргарепа равномерно испекла и добила хрскаву корицу, потребно је да је исечете по дијагонали. Овако се повећава површина која ће добити лепу карамелизовану боју и текстуру.  

„За најбољи ефекат, сеците под благим углом како би се што већа површина изложила топлоти“, саветује Гил.  

Још један важан корак је да рерна буде добро загрејана пре него што убаците поврће. Печену шаргарепу обилно премажите мешавином путера и уља, а ако желите укус као из ресторана, додајте један неочекивани састојак – **поморанџу!**  

Тајна савршеног укуса – додајте цитрусе! 

Испеците кришке поморанџе заједно са шаргарепом како бисте добили богатији и софистициранији укус.  

„Када се цитруси испеку, добијете топли, мирисни сок од поморанџе који јелу даје сасвим нову димензију“, каже Гил.  

Што се тиче зачина, најбоље је да их додате тек након што је поврће напола печено. Ким, за’тар или мљевени коријандер су одлични избори, а за савршен баланс укуса не заборавите со и бибер.  

Последњи корак који не смете прескочити!

Када шаргарепа буде готова, немојте бацати сокове који су остали у тигању – то је златна течност пуна укуса!  

„Када сервирате, прелијте јело преосталим соком од печења. Свака кап значи!“, саветује Гил.  

Следећи пут када будете пекли шаргарепу, испробајте овај рецепт – једном када осетите ту невероватну арому и укус, никада више нећете припремати шаргарепу на стари начин!  

Mirror

Извор:
Dnevnik/Mirror.co.uk
Пише:
Пошаљите коментар