Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

CEO ŽIVOT JE KUVATE A NISTE ZNALI DA PEČENA ŠARGAREPA MOŽE BITI OVAKO DOBRA! Primenite ovaj kulinarski trik i više nikada nećete praviti drugačiju

20.03.2025. 18:33 18:44
Piše:
Izvor:
Dnevnik/Mirror.co.uk
мрква
Foto: pexels/Ilustracija

Šargarepa je prava nutritivna riznica – bogata je vlaknima, karotenoidima, kalijumom i vitaminom C, što je čini saveznikom zdrave kože, oštrog vida i jakog srca.

Ali osim što je zdrava, može biti i neverovatno ukusna! Uz ovaj stručni savet, vaša pečena šargarepa više neće biti bljutava, već će postati zvezda svakog ručka.  

Ključna greška koju svi pravimo

Tajna savršeno pečene šargarepe krije se u masnoći koju koristite. Rozmari Gil iz Milk Street Kitchen-a otkrila je za The Express da većina ljudi od samog početka greši. Njen trik? Umesto da koristite samo jednu vrstu masnoće, kombinujte puter i maslinovo ulje.  

„Puter se u rerni lepo karamelizuje, što šargarepi daje slađi, orašasti ukus – rezultat je prava čarolija“, objašnjava Gil.  

Kako da dobijete savršenu teksturu

Da bi se šargarepa ravnomerno ispekla i dobila hrskavu koricu, potrebno je da je isečete po dijagonali. Ovako se povećava površina koja će dobiti lepu karamelizovanu boju i teksturu.  

„Za najbolji efekat, secite pod blagim uglom kako bi se što veća površina izložila toploti“, savetuje Gil.  

Još jedan važan korak je da rerna bude dobro zagrejana pre nego što ubacite povrće. Pečenu šargarepu obilno premažite mešavinom putera i ulja, a ako želite ukus kao iz restorana, dodajte jedan neočekivani sastojak – **pomorandžu!**  

Tajna savršenog ukusa – dodajte citruse! 

Ispecite kriške pomorandže zajedno sa šargarepom kako biste dobili bogatiji i sofisticiraniji ukus.  

„Kada se citrusi ispeku, dobijete topli, mirisni sok od pomorandže koji jelu daje sasvim novu dimenziju“, kaže Gil.  

Što se tiče začina, najbolje je da ih dodate tek nakon što je povrće napola pečeno. Kim, za’tar ili mljeveni korijander su odlični izbori, a za savršen balans ukusa ne zaboravite so i biber.  

Poslednji korak koji ne smete preskočiti!

Kada šargarepa bude gotova, nemojte bacati sokove koji su ostali u tiganju – to je zlatna tečnost puna ukusa!  

„Kada servirate, prelijte jelo preostalim sokom od pečenja. Svaka kap znači!“, savetuje Gil.  

Sledeći put kada budete pekli šargarepu, isprobajte ovaj recept – jednom kada osetite tu neverovatnu aromu i ukus, nikada više nećete pripremati šargarepu na stari način!  

Mirror

Izvor:
Dnevnik/Mirror.co.uk
Piše:
Pošaljite komentar