heavy intensity rain
10°C
22.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9952
usd
110.9275
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО ЗАШТО КАШИКА МЕДА У ЈОГУРТУ ПОМАЖЕ Мед од детелине имао највећи утицај

07.11.2024. 11:39 11:59
Пише:
Јогурт
Фото: pixabay.com/ilustracija

Ново истраживање сугерише да додавање једне или две кашике меда у незаслађени јогурт може значајно да повећа његова пробиотичка својства.

Захваљујући томе, корисне бактерије у јогурту имају веће шансе да „преживе“ пут кроз наш пробавни систем. Хана Хошлер, коауторка студије која је објављена у The Journal of Nutrition и научница за исхрану са Универзитета Илиноис, каже да су стручњаци били заинтересовани за моћну комбинацију која је уобичајена у медитеранској исхрани, како би сазнали како утиче на гастроинтестинални микробиом.

Неки јогурти су обогаћени пробиотичким сојевима бактерија, као што је Bifidobacterium animalis, који подржавају здравље пробаве и имунолошку функцију. Мед, познат по својим антибактеријским својствима, такође делује као пробиотик, подстиче раст корисних микроорганизама у телу.

„Ензими у нашим устима, желуцима и цревима помажу у варењу, али такође смањују одрживост микроба. Желели смо да видимо да ли мед може да помогне пробиотичким бактеријама да преживе у цревима“, објашњава Хошлер.

Мед
Фото: pixabay.com/ilustracija

Помаже у опстанку пробиотика

У првој студији, истраживачи су спровели лабораторијске експерименте како би испитали ефекте четири врсте меда – луцерке, хељде, детелине и цвета поморанџе, на одрживост Bifidobacterium animalis у јогурту током варења. Резултати су показали да је мед од детелине имао највећи утицај на опстанак корисних бактерија у цревима.

У другој студији учествовале су 62 здраве одрасле особе које су две недеље конзумирале јогурт са медом од детелине, а затим термички обрађен јогурт. У трећем кругу, 36 учесника је конзумирало јогурт помешан са шећером. Резултати су показали да мед подржава опстанак пробиотских бактерија у цревима. Истраживање није показало промене у времену проласка кроз црева, учесталости пражњења црева, расположењу или когнитивним способностима учесника. Међутим, Хошлер напомиње да ово може да одражава укупно здравље учесника и наглашава потребу за даљим истраживањем.

„Открили смо да једна кашика меда у порцији јогурта помаже у опстанку пробиотика. Међутим, морамо да запамтимо да је мед додатни шећер и већина људи треба да обрати пажњу на количину шећера у својој исхрани како би одржала здраву тежину. Додавање мало меда у незаслађени јогурт је пријатна кулинарска комбинација коју можете да укључите у свој мени“, закључује Холшер.

mondo.rs/krstarica/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар