Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO ZAŠTO KAŠIKA MEDA U JOGURTU POMAŽE Med od deteline imao najveći uticaj

07.11.2024. 11:39 11:59
Piše:
Јогурт
Foto: pixabay.com/ilustracija

Novo istraživanje sugeriše da dodavanje jedne ili dve kašike meda u nezaslađeni jogurt može značajno da poveća njegova probiotička svojstva.

Zahvaljujući tome, korisne bakterije u jogurtu imaju veće šanse da „prežive“ put kroz naš probavni sistem. Hana Hošler, koautorka studije koja je objavljena u The Journal of Nutrition i naučnica za ishranu sa Univerziteta Ilinois, kaže da su stručnjaci bili zainteresovani za moćnu kombinaciju koja je uobičajena u mediteranskoj ishrani, kako bi saznali kako utiče na gastrointestinalni mikrobiom.

Neki jogurti su obogaćeni probiotičkim sojevima bakterija, kao što je Bifidobacterium animalis, koji podržavaju zdravlje probave i imunološku funkciju. Med, poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, takođe deluje kao probiotik, podstiče rast korisnih mikroorganizama u telu.

„Enzimi u našim ustima, želucima i crevima pomažu u varenju, ali takođe smanjuju održivost mikroba. Želeli smo da vidimo da li med može da pomogne probiotičkim bakterijama da prežive u crevima“, objašnjava Hošler.

Мед
Foto: pixabay.com/ilustracija

Pomaže u opstanku probiotika

U prvoj studiji, istraživači su sproveli laboratorijske eksperimente kako bi ispitali efekte četiri vrste meda – lucerke, heljde, deteline i cveta pomorandže, na održivost Bifidobacterium animalis u jogurtu tokom varenja. Rezultati su pokazali da je med od deteline imao najveći uticaj na opstanak korisnih bakterija u crevima.

U drugoj studiji učestvovale su 62 zdrave odrasle osobe koje su dve nedelje konzumirale jogurt sa medom od deteline, a zatim termički obrađen jogurt. U trećem krugu, 36 učesnika je konzumiralo jogurt pomešan sa šećerom. Rezultati su pokazali da med podržava opstanak probiotskih bakterija u crevima. Istraživanje nije pokazalo promene u vremenu prolaska kroz creva, učestalosti pražnjenja creva, raspoloženju ili kognitivnim sposobnostima učesnika. Međutim, Hošler napominje da ovo može da odražava ukupno zdravlje učesnika i naglašava potrebu za daljim istraživanjem.

„Otkrili smo da jedna kašika meda u porciji jogurta pomaže u opstanku probiotika. Međutim, moramo da zapamtimo da je med dodatni šećer i većina ljudi treba da obrati pažnju na količinu šećera u svojoj ishrani kako bi održala zdravu težinu. Dodavanje malo meda u nezaslađeni jogurt je prijatna kulinarska kombinacija koju možete da uključite u svoj meni“, zaključuje Holšer.

mondo.rs/krstarica/dnevnik.rs

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar