IZAĐI MI NA TEGLU Pobednički ajvar začinjen tajnom
KIKINDA: Karavan tradicionalnog kvalifikacionog takmičenja u kuvanju ajvara „Izađi mi na teglu“ okupio je 15 ekipa, a žiri je za pobednički proglasio ajvar ekipe „Kulturni kuvari“ koju su sačinjavali zaposleni u Kulturnom centru Kikinde.
Pobednička ekipa je za najukusniji ajvar kao nagradu osvojila šporet “smederevac“ i kvalifikovala se za finale, koje će se održati 12.oktobra u Beogradu uz učešće pobedničkih ekipa iz 32 grada. – Kikinda je postala nezaobilazna stanica karavana „Izađi mi na teglu“, a zainteresovanost za spravljanje ajvara velika i atmosfera uvek sjajna. Uspeli smo ove sezone da pokrenemo proizvodnju ajvara po receptu prošlogodišnjih pobednika, a pakovaće se u ograničenoj seriji. Ovom manifestacijoim afirmišemo zdrav takmičarski duh, a takođe negujemo tradicionalnu pripremu zimnice – ističe glavna organizatorka karavana „Izađi mi na teglu“ Ljiljana Vukotić.
Ove sezone šesti karavan „Izađi mi na teglu“ okupiće u kvalifikacionom takmičenjima širom Srbije oko 500 ekipa i oko 5.000 učesnika. Oni će spraviti oko 6.000 tegli ajvara, a ko će nakon ukrštanja varjača ovog puta napraviti najukusniji i poneti titulu kralja ili kraljice ajvara, saznaće se u velikom finalu u Beogradu.
Zaposleni iz Kulturnog centra su treću godinu zaredom učestvovali na takmičenju u kuvanju ajvara. Pre dve godine osvojili su treće mesto, lane nisu potrefili ukus žirija, ali prema rečima direktorke Tanje Nožice ovog puta su se posebno spremali i ajvar začinili tajnim sastojkom.
- Dodali smo tajni sastojak koji je očigledno presudio dda začinimo nnajukusniji ajvar. Svi članovi ekipe vole da kuvaju i vični su u pripremanju zimnice – otkrila je članica ekipe direktorka Kulturnog centra Tanja Nožica.
Drugo mesto pripalo je ekipi Udruženja žena „Jedinstvo“ iz Ruskog Sela, dok je treće mesto osvojila ekipa „Babin ajvar“. Nagrada za najlepše uređeni štand dodeljena je medijskoj ekipi „Ami-Palas, najbolji talas“ kikindskog Ami radija.
M. Mitrović