(FOTO) PORODICA STANKOV IZ FARKAŽDINA USPEŠNO SE BAVI POVRTARSTVOM I RATARSTVOM Žega udarila i po ludajama, ali radnjica kraj puta radi od jutra do mraka
Živica Stankov i njegova porodica na poljoprivrednom gazdinstvu u Farkaždinu poslednje dve godine se, između ostalog, bave proizvodnjom ludaja.
- Ova godina je jako teška za sve kulture, pa tako i za ludaje. Mislim da ćemo imati oko 15 tona po jutru. Sejali smo žute i bele tamburice, male bele ludaje, ali imaćemo i onih velikih belih, starinskih. Traže se manje ludaje, od dva i po do tri kilograma, koje se lakše dižu, ali i brže potroše. Velike bele ludaje sejemo tek da nas želja mine, da sačuvamo seme. Probali smo da ih rendamo, ali izrendana može da stoji dva dana, pa ako je ne prodamo, moramo da je bacimo - priča Živica Stankov.
Za razliku od prošle godine, kada su Stankovi ludaje sejali na foliji i zalivali sistemom „kap po kap”, ove godine su uložili malo, pa se i ne sekiraju što će rod podbaciti.
Osim ludaja, u velikoj bašti od 14 jutara, u ataru Farkaždina, ima i bostana, crnog i belog luka, paradajza, paprike... Najveći deo povrća već je obran, a počela je i prerada.
- Od povrća iz naše velike bašte kuvamo paradajz, pravimo ajvar, zimnicu. Sve povrće proizvodimo na najsigurniji način. Ono što prodajemo jedemo i mi u kući. Naše proizvode prodajemo „na putu” u Stajićevu. Prošle godine smo zakupili jedan kontejner, pa je sad komfornije. Naša „radnja” radi od jutra do mraka, mnogobrojni smo, pa nas prodavaca ima za dve smene – nastavlja.
Osim povrtarstvom, Stankovi se bave i ratarstvom i na 50 jutara zemlje seju tradicionalne kulture. U poslu je, manje-više, cela porodica. Ova familija je, naime, od pre tri meseca bogatija za malu Sofiju, koja sada pravi društvo starijim sestrama i bratu.
- U kući nas je osmoro. Moji roditelji, supruga Jelena, kćerka Aleksandra, koja je student, kćerka Sara, srednjoškolka, sin Milan, osnovac, mala Sofija i ja. Osim bebe Sofije, svi smo angažovani na gazdinstvu. Deca kad su na raspustu prodaju u našoj radnjici u Stajićevu, ali idu i na njivu. Supruga je sada angažovana više oko bebe, ali učestvuje u pripremanju zimnice koju prodajemo. Svi idemo na njivu, to je rad od jutra do sutra - naglašava Živica Stankov.
Živica Stankov dodaje da imaju stalne mušterije, koje im se zbog kvaliteta vraćaju godinama.
Međutim, i pored toga što svi pričaju o domaćim proizvodima, kupcima je, izgleda, ipak lakše da odu do prvog marketa nego da protegnu noge do proizvođača, kaže Stankov.
Ž. Balaban
Foto. Ž. Balaban