39. "DANI LUDAJE" Gradski trg postao NAJVEĆA GOSTINJSKA SOBA NA BALKANU
U srcu Banata, u Kikindi, održana je tradicionalna manifestacija "Dani ludaje", koja već 39 godina okuplja ljubitelje tikava, lokalne kulture i gastronomskih specijaliteta.
Ovo je prilika kada gradski trg postaje najveća gostinska soba na Balkanu, a sve generacije dolaze da uživaju u plodovima jeseni i, naravno, kraljici festivala – ludaji.
„Dani ludaje“ nisu samo festival – oni su praznik tradicije i vrednog rada. Centralna događanja, koja traju četiri dana, obuhvataju sve od sajma domaćih proizvoda do takmičenja u težini i dužini tikava. Posebno popularan deo manifestacije je tradicionalni banatski fruštuk, gde su posetioci imali priliku da probaju specijalitete poput pite sa bundevom, po starinskim receptima baka.
Pita od ludaje je najtraženiji specijalitet, ali posetioci su ove godine tražili i gomboce.
Centralni događaj bio je izbor najteže bundeve, gde je prošlogodišnji šampion Tibor Kokaj iz Mađarske ponovo odneo pobedu sa bundevom teškom 472,5 kilograma. Iako njegova prošlogodišnja bundeva od 865,5 kilograma nije nadmašena, trud uložen u ovogodišnju sezonu govori o posvećenosti i ljubavi prema ludajama. Tibor nije krio svoje razočarenje, jer se nadao da će ovogodišnja ludaja biti znatno teža.
„Početak godine je bio odličan, ali su poslednjih 50 dana doneli izazove. Suša je odnela svoj danak. Inače ovu bundevu sam zasadio u aprilu i to od prošlogošnje pobedničke bundeve, ali nažalost skoro je duplo manja. Uzgajao sam je, zalivao i mislio sam da će biti veća ali oko 200 kilograma je manja od prošlogodišnje“ rekao je Kokaj, opisujući kako su ekstremne vremenske prilike otežale uzgajanje.
Inače, ove godine se takmičila i Monika Kokai iz njegovod tima, ali bundeva je imala svega oko 320 kilograma.
U kategoriji najduže tikve, pobednica je bila Gordana Lazić, sa tikvom dugom 334,5 centimetara. „Bila je to teška godina za poljoprivredu, ali uspeli smo,“ istakla je Lazićeva, opisujući kako su zalivali svoje tikve "suzama" da bi ih zaštitili od pucanja.
“Stvaro je suša odnela svoj danak”, dodaje Lazićeva.
“Mi proizvodimo pivo od bundeve, sajder i i kao malc, odnosno bezalkoholno pivo. Razlika je od od običnog piva je što se dodaju začini i pravi se od bundeve”, kaže uz osmeh KIkinđani koji najviše voli pivo od bundeve.
„Dani ludaje“ nisu samo simbol Kikinđanskog kraja već i jedan od najvećih festivala ove vrste u Evropi.
“Svake godine imamo novi proizvod i ove godine je to pivo od bundeve i to bezalkoholno. U nekadašnjoj Jugoslaviji to se zvalo “Tut gud”, a sada ima drugo ime. Kolači imaju različite varijante i dopune ukusa”, rekla je direktorka TOGS Kikinda , Jasmina Milakov.
Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, najavio je da će sledeće, jubilarne, 40. "Dani ludaje" doneti još više inovacija i atrakcija, uz očuvanje tradicije.
„Planiramo nove sadržaje i aktivnosti za sledeću godinu kako bi svi posetioci, ali i učesnici, nastavili da uživaju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji,“ rekao je Lukač.
Kikinda ovih dana je živela za ludaje, spajajući tradiciju i moderan način života, čuvajući duh zajedništva kroz plodove zemlje i kreativnost njenih vrednih ljudi.
Tekst i foto: S. Iršević