Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POPLAVNI TALAS STIŽE U SRBIJU, SPREMAJU SE ODBRAMBENI NASIPI; Raste Dunav OVDE PRELAZI GRANICU REDOVNE ODBRANE

20.09.2024. 08:51 10:44
Piše:
poplave
Izvor: Vode Vojvodine, Pixabay

Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se danas kod Apatina, kod Novog Sada 21. septembra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra sa tendencijom daljeg porasta.

Na osnovu poslednjih podataka od juče, očekivanja su da će danas kod Bezdana biti pređena granica redovne odbrane od poplava, dok će se kod Apatina približiti. Ostale merne stanice nisu pokazivale nivoe koji prete približavanju, a ne prelaženju granice.

RHMZ upozorava da je vodostaj Dunava u većem porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana, vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana, vodostaj Save je u umerenom porastu sa tendencijom porasta narednog dana, zatim opadanja, dok je vodostaj Velike Morave u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

 

Koliko su u Vojvodini dugi odbrambeni nasipi

Što se tiče odbrambenih nasipa, u „Vodama Vojvodine“ kažu da je ukupna dužina odbrambenih nasipa u Vojvodini 1.460 km. Od toga duž Dunava iznosi 304,16 km, duž Tise je 289,63 km, duž Save 119,77 kmTamiša 86,04 km, oba Begeja 127,79 kmOstali nasipi dugi su 532,62 kmNasipi su rekonstruisani na stogodišnju vodu na oko 95% ukupne dužine Dunava, a na Tisi i Savi na oko 85% ukupne dužine, kažu u „Vodama Vojvodine“, dok je ukupna dužina nerekonstruisanih i neizgrađenih odbrambenih nasipa iznosi 204 km, odnosno 283 km zajedno sa graničnim nasipima.

Za odbranu od spoljnih voda koriste se i mikroakumulacije: „Veliko Središte“, „Mesić“, „Borkovac“, „Pavlovci“, „Ljukovo“, „Sot“ i „Moharač“, kao i ustava i crpna stanica „Bosut“.

 

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

poplave
Izvor: Pixabay

Kad se proglašava redovna odbrana od poplava

Podsetimo, redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki rečni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i dr.). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbranbenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolosanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i dr.

U vreme trajanja odbrane od poplava Hidrološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda uvodi vanredna hidrološka osmatranja, dodatno dostavljanje podataka, hidroloških i meteoroloških informacija i prognoza subjektima odbrane od poplava i javnosti.

 

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
VODA PREPLAVILA STEPENIŠTE PARLAMENTA Vodostaj Dunava u Budimpešti mogao bi tokom vikenda da dostigne vrhunac NAKRITIČNIJE U SELIMA (VIDEO)

POPLAVNI TALAS NA VRHUNCU

будимпешта

VODA PREPLAVILA STEPENIŠTE PARLAMENTA Vodostaj Dunava u Budimpešti mogao bi tokom vikenda da dostigne vrhunac NAKRITIČNIJE U SELIMA (VIDEO)

20.09.2024. 08:42 11:52
DUNAV ĆE PREMAŠITI NIVO REDOVNE ODBRANE OD POPLAVA Porastao nivo vode u Apatinu i Bezdanu, Krizni štab prati situaciju RHMZ UPOZORAVA, GRAĐANI NISU ZABRINUTI

REKA RASTE BRŽE OD OČEKIVANOG

дунав

DUNAV ĆE PREMAŠITI NIVO REDOVNE ODBRANE OD POPLAVA Porastao nivo vode u Apatinu i Bezdanu, Krizni štab prati situaciju RHMZ UPOZORAVA, GRAĐANI NISU ZABRINUTI

19.09.2024. 12:29 12:42
DA LI SRBIJI PRETI DUNAV Evo kad se proglašava VANREDNA ODBRANA OD POPLAVE i šta se tada radi

DA LI SRBIJI PRETI DUNAV Evo kad se proglašava VANREDNA ODBRANA OD POPLAVE i šta se tada radi

17.09.2024. 06:29 10:20
NOVI SAD U PRIPRAVNOSTI Grad puni džakove sa peskom za odbranu priobalja od poplava

NOVI SAD SPREMAN ZA ODBRANU OD POPLAVA

одбрана

NOVI SAD U PRIPRAVNOSTI Grad puni džakove sa peskom za odbranu priobalja od poplava

Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, a u vezi sa složenom hidrometeorološkom situacijom u slivu Dunava, u toku je akcija preventivnog punjenja džakova sa peskom u kojoj učestvuju zaposleni u gradskim javno-komunalnim preduzećima i Vatrogasnom savezu Grada Novog Sada.
19.09.2024. 15:31 15:40